Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

A. Aşağıdaki cümleleri kutucuklarda verilen kavramlardan uygun olanıyla tamamlayınız.

1.Karain Mağarası…eski……Taş Devri’ni aydınlatan merkezlerden biridir.
2. Hindistan’daki…kast…...sistemine göre insanlar sınıflara ayrılmıştır.
3. İlk Çağ’da BergamalIlar hayvan derisinden üretilen. parşömen.…adını verdikleri bir kâğıt kullanmışlardır.
4. Şanlıurfa kent merkezi yakınlarındaki…. Göbeklitepe...günümüze kadar keşfedilen en erken tarihli tapınakların bulunduğu yerdir.
5. Roma ordusunun temeli….Lejyon..adı verilen askerî birliklerden oluşmuştur.
6. Anadolu uygarlıklarından…Frigler…tapates denilen kilimler dokumuşlardır.
7. Hitit kralına devlet işlerinde….tavananna...adı verilen kraliçe yardım etmiştir.
8. Lidyalıların başkenti Sardes’ten Perslerin başkenti Sus’a kadar uzanan ticaret yoluna tarihte Kral..Yolu adı verilmiştir.

B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

1. Diyarbakır yakınlarındaki Çayönü, Yakın Doğu’daki köy yerleşmelerinin ilk örneğidir. (D)
2. Yunan şehir devletlerinde güç kullanarak yönetimi ele geçiren kişilere tiran adı verilmiştir. (D)
3. Sümerler alfabeyi icat eden İlk Çağ medeniyetidir. (Y)
4. Fabl türünün ilk örneklerini Urartular vermişlerdir. (Y)
5. Hititler devlet yönetiminde tanrı-kral anlayışını benimsemişlerdir. (Y)
6. Baharat Yolu Hint Okyanusu’ndan Kızıldeniz’e oradan da Mısır’ın Akdeniz kıyılarına uzanan bir deniz ticaret yoludur. (D)
7. Strabon İlk Çağ’da tıp alanındaki çalışmalarıyla tanınmış bir bilim insanıdır. (Y)

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Yazının icadı siyasi, sosyal ve ekonomik hayatta hangi değişiklikleri meydana getirmiştir?

  • Cevap:

İnsan toplulukları arasındaki ilişkiler yaygınlaştı.
Bilgi; toplanabilir, iletilebilir, saklanabilir hale geldi.
Duyguların, bilgi ve kültür birikiminin aktarımı kolaylaştı.
Düşünce ve sanat ürünleri yayıldı.
Eğitim ve öğretim kolaylaştı.
Toplum düzenini sağlayan kuralların herkes tarafından bilinmesi sağlandı.

2. Fenikeliler hangi alanlardaki faaliyetleriyle uygarlığın gelişimine katkıda bulunmuşlardır?

  • Cevap: Özellikle Ticaret ve Alfabe gibi alanlarda.

3. Bir topluma ait kanunlara bakılarak o toplumun hangi özellikleriyle ilgili çıkarımlarda bulunulabilir?

  • Cevap: Sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamı hakkında bilgi sahibi olunabilir.

4. Hipokratın bilimsel tıbbın kurucusu olarak kabul edilmesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Çünkü yazmış olduğu yapıtta; batıl inançlar, büyülü şifa yöntemleri reddederek bir bilim dalı olan tıbbın temel ilkeleri öğretilmesini savunmuştur.

5. Çin medeniyetinin insanlığa yaptığı en önemli katkılar neler olmuştur?

  • Cevap: Pusula, Kağıt, Barut, İpek, Makarna, Matbaa…

6. İlk Çağ’da görülen büyük göç hareketlerinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Siyasi sosyal ekonomik ve doğal olaylardır. En çok siyasi sebeplerden dolayı yaşanan savaşlardan göç etmişlerdir.

7. Hitit imparatorluğu ile Mısır Krallığînı siyasi gücün meşruiyet kaynakları bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: İkisinde de siyasi güç Tanrı tarafından Tanrının oğlu kabul edilen Kral’a verilmiştir. Bu da onlara çok büyük yetkiler verilmesini sağlamıştır.

8. Astronomi biliminin İlk Çağ’daki ve günümüzdeki durumunu amaç, konu ve yöntem açılarından karşılaştırarak iki dönem arasındaki farklılıkların neler olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Günümüz daha teknolojik aletlerle çok daha gelişmiş şekilde yapılan çalışmalara sahne olabilmektedir.

9. Konar-göçerler ile göçebeleri karşılaştırarak aralarındaki farklılıkları söyleyiniz.

  • Cevap:

Göçebeler

Ana geçim kaynakları Hayvancılık, ve Avcılık- Toplayıcılıktır.

Yerleşikler ile ticaret (alış-veriş) yaparlar

Belirli bir yerde sabit değiller (Yaylak-Kışlak)

Atlıdırlar

Savaşçıdırlar

Yerleşikler

Yerleşiktirler

Ana geçim kaynakları Tarım, Ticaret ve hayvancılıktır.

Savunmaya ağırlık verirler (Tarlaları korumak amacı)

Evlerde yaşarlar, kentler kurmuşlardır

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap