Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Göçebelik Türk’ün başta gelen yaşam tarzlarından biri olmuştur ama tek yaşam tarzı değildir. Türkler kendileri için yarar gördükleri zaman her türlü yaşam tarzından vazgeçmeyi bilmişlerdir. Yerleşik yaşam Türklere her zaman çekici gelmiştir. Ama tehlikelerle dolu olan bu çekiciliğe karşı durmak zorunda kalmışlardır. VIII. yüzyılda Kök Türk Hükümdarı Bilge Kağan bir kent kurarak yerleşmek istemiş ancak kentlerin imparatorluklar için tehlikeli olduğunu söyleyen Vezir Tonyukuk’un isteğiyle bu tasarısından vazgeçmiştir.

Yerleşik hayat tarzı hangi özellikleriyle Türklere çekici gelmiş olabilir?

  • Cevap: Türklerin tarih sahnesine çıktığı yer olan Orta Asya yüksek dağlarla çevrili, sert karasal iklimin hüküm sürdüğü, su kaynaklarının yetersiz olduğu, yer yer çöllerle kaplı bir bölgeydi. Burada tarıma elverişli topraklar kısıtlıydı. İlkbaharda karların erimesiyle birlikte coşan akarsular yaz ortalarına doğru kuruyunca bölge kavurucu bir kuraklıkla baş başa kalırdı. Bundan dolayı Türklerin önemli bir kısmı yerleşmeler kurup toprağı ekip biçmek yerine konar-göçer hayat tarzını benimsemişlerdi

Kök Türk Veziri Tonyukuk’un yerleşik hayatı ve kentleri imparatorluklar için tehlikeli bulmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Çünkü yerleşik hayata geçen toplumlar açık hedef haine gelirler. Ülkeleri her an saldırı ve istilalarla uğraşabilir böylece de yok olabilirdi. Ayrıca yerleşik hayat toplumu daha rahat bir yaşama alıştırır savaşçı kimliğini yitirmesine bile yol açabilirdi.

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!