Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35

Orta Taş Dönemi’nde insanlar, avcılık ve toplayıcılığa devam ettiler. Diğer yandan yontarak şekillendirdikleri taşlardan iğne, mızrak ucu, bıçak ve balta gibi aletler yaptılar. Dünyada Orta Taş Dönemi’ne ait izlerin görüldüğü yerlerin en ünlüleri, Danimarka’daki Maglemose ve Fransa’daki Tardenois’tir. Yurdumuzda ise aynı dönemde kullanılan başlıca yerleşim yeri, Antalya yakınlarındaki Beldibi Mağarası olmuştur.

Yeni Taş Dönemi’nde insanlar, taşları yontmakla yetinmeyip parlattılar. Ayrıca topraktan yaptıkları kapları pişirerek seramik sanatını geliştirdiler. İnsanlar bu dönemde buğday, arpa, mercimek gibi doğada kendiliğinden yetişen yabani tahılları ıslah ederek tarımı başlattılar. Aynı şekilde koyun ve keçi gibi hayvanları evcilleştirerek besinlerini kendileri ürettiler.

Üzerilerine bitki liflerinden yaptıkları giysileri giydiler. Diğer yandan ağaç dallarından ve sazlardan kulübeler yapıp, köyler kurarak yerleşik hayata geçtiler (Görsel 2.3) ve takas yöntemiyle ticaret yaptılar.

Yeni Taş Dönemi’nde insanlar, tekerleği icat ederek ağır yüklerin taşınmasını kolaylaştırdılar. Böylece ticaretin ve toplumlar arası kültürel etkileşimin hızlanmasını sağladılar. Anadolu’daki bu döneme ait başlıca yerleşim merkezleri Hacılar (Burdur), Çatalhöyük (Konya) ve Çayönü’dür (Diyarbakır). Bunlardan Çatalhöyük, insanlık tarihinin ilk şehir yerleşmesi olarak kabul edilmektedir.

Yeni Taş Çağı’nın sonlarına doğru insanlar taş aletlerin yanı sıra bakırdan yaptıkları eşyaları da kullandılar. Böylece Taş Devri’nden Maden Devri’ne geçtiler. Bu geçiş döneminde özellikle nehir kenarlarında Anadolu, Mezopotamya, Hint ve Mısır medeniyetleri kuruldu. Anadolu’da bu döneme ait bilinen en eski yerleşme Burdur yakınlarındaki Hacılar Höyüğü’dür. Burada yapılan kazılarda bakırdan yapılmış çeşitli kaplar ve aletler bulunmuştur.

İnsanlar, yumuşak bir maden olan bakırın tarım aleti ve silah yapımına uygun olmaması nedeniyle bakır ile kalayı karıştırarak tunç adı verilen sert bir alaşım elde ettiler. Tunç Çağı’nda Anadolu ile Mezopotamya arasında ticaret başladı. Ticari ilişkiler sırasında Anadolu uygarlıkları Mezopotamya’dan gelen…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!