“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 95
Millî Mücadele’de Türk milleti millî birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yurdunu savunmuş ve bağımsızlığını kazanmıştır. Bu mücadelede cephede görev yapan askerlerin yanında, cephe gerisinde onlara destek veren kadınlar, din görevlileri, esnaflar gibi halkın çeşitli kesimleri Millî Mücadele’nin kazanılmasına katkıda bulunmuşlardır.
Millî Mücadele’de cephede düşmanla çarpışan ordumuzun ihtiyacı olan silah, cephane ve erzağın onlara ulaştırılmasında kadın kahramanların yeri büyüktür. Kağnı kolları oluşturarak cepheye büyük fedakârlıklarla malzeme ulaştıran bu kadınlardan biri de Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı bebeği ile Kastamonu İnebolu’dan Ankara’ya mermi taşıyordu. Kar yağıyordu ve bebeğini mermilerin arasına koyarak üstlerini örtmüştü. Ancak tipi bastırmış ve kafileden kopmuştu. Askerler bebek sesini duyup yetiştiklerinde Şerife Bacı donarak şehit düşmüştü. Bebek yaşıyordu ve cephane de askere ulaştırılmıştı.
Şerife Bacı gibi cephe gerisinden ordumuza destek veren kadın kahramanlarımızın yanında elinde silahla düşmanla savaşan pek çok kahraman da bulunmaktadır. Bunlardan biri de Kara Fatma lakabıyla bilinen Fatma Seher (Erden) Hanım’dır. I. Dünya Savaşı’na da katılan Fatma Seher Hanım, Sivas Kongresi günlerinde Mustafa Kemal’in yanına gitmiş ve ondan aldığı talimatla bir Kuvâ-yı Millîye gücü oluşturmuştur. Batı Cephesi’nde Yunan birliklerine karşı çarpışan Fatma Seher Hanım (Görsel 2.42) Millî Mücadele’nin önemli kahramanlarındandır.
‘Müfrezesine kırk üç kadından başka yedi yüz de erkek katıldığını söyleyen Kara Fatma kadınlardan yirmi sekizinin şehit düştüğünü, geriye kalan on sekiz kadın ve diğer erkeklerle I. İnönü ve II. İnönü Muharebelerine katıldığını belirtmiştir… Muharebe günlerinde Gazeteci Ahmet Emin (Yalman) ile görüşen Kara Fatma ‘Bir defada yüz seksen gönüllü topladım, İzmit’e getirdim. Bir müddet birlik kumandanlığında bulundum. Sağ kolumdan vuruldum. Hastanede tedavi edildim. İnşallah yine cepheye gideceğim’ demiştir.” [Fevziye Abdullah Tansel, İstiklâl Harbl’nde Mücahit Kadınlarımız, s. 29-32. (Düzenlenmiştir.)]
Millî Mücadele’ye destek veren kadın kahramanlardan biri de Ayşe Hanım’dı. İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgali üzerine köy köy dolaşarak Kuvâ-yı Millîye’ye gönüllü asker topladı. Ayşe Hanım oğullarıyla düşmana karşı savaşlara katıldı. Oğulları şehit olan Ayşe Hanım kendisi de yaralanarak gazi oldu. Bir başka kadın kahraman da Adana’da Fransızlara karşı Kuvâ-yı Millîye birlikleri içinde savaşan Tayyar Rahmiye Hanım’dı. Tayyar Rahmiye Hanım arkadaşlarını düşman kurşunlarından korumak isterken şehit oldu.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap