Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 93

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 93

TBMM Hükümeti ve Mustafa Kemal’in uygun görmesiyle konferansta Türk heyetinin başkanlığını Mudanya görüşmelerini yürüten İsmet Paşa’nın yapması kararlaştırıldı. İsmet Paşa Dışişleri Bakanlığına getirildi.

İtilaf Devletleri, Lozan’da düzenlenecek barış konferansına hem TBMM Hükûmeti’ni hem de İstanbul Hükûmeti’ni davet etti. İstanbul Hükûmeti’nin konferansa davet edilmesi TBMM’de tepki ile karşılandı. Barış görüşmelerinde milletin tek temsilcisinin TBMM Hükümeti olduğu, Osmanlı Devleti’nin varlığının son bulduğu vurgulanarak saltanat kaldırıldı (1 Kasım 1922). Böylece İstanbul Hükümeti ve Osmanlı Devleti’nin varlığı hukuken son buldu.

Lozan Barış Konferansı 20 Kasım 1922’de başladı. Konferansa Türkiye (Görsel 2.40), İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Yugoslavya ve Boğazlarla ilgili konulara sıra geldiğinde Sovyetler Birliği ile Bulgaristan, ticaret ve yerleşme sözleşmeleri görüşülürken de Belçika ve Portekiz katıldı. ABD ise gözlemci sıfatıyla konferansta yer aldı. Konferansta başta sınırlar, Boğazlar, kapitülasyonlar, borçlar ve azınlıklarla ilgili sorunlar olmak üzere birçok mesele görüşülecekti.

Türk tarafı Misak-ı Millî’ye dayanan haklı taleplerini dile getirirken İtilaf Devletleri Osmanlı Devleti’nden elde ettikleri ayrıcalık ve kapitülasyonları korumak istiyordu. Konferansın ilk safhasında sınırlar, borçlar ve kapitülasyonlar gibi konularda anlaşma sağlanamadı ve konferans dağıldı (4 Şubat 1923). Konferansın dağılmasının gerekçelerini İsmet Paşa anılarında şöyle anlatıyor:

Uc ay konuştuk. Çok meseleler ortaya konuldu. Meselelerin bir kısmını hallettik, beraber anlaşmaya vardık. Bir mühim kısmı da bir anlaşmaya varmadan ihtilaf hâlinde duruyor. İhtilaflı olan meselelerin hepsini, müttefikler kendi arzularına göre kaleme almışlar, bunları maddeler hâlinde, teklif ettikleri anlaşma tasarısında tespit etmişlerdir. Müzakereler bitti. Anlaşma projesi hazırdır, imza edecek misiniz, etmeyecek misiniz, diye bize soruyorlar. Bunun üzerine münakaşa başladı. Anlaşma projesi iki gün evvel bizim elimize verilmişti. Bu iki gün içinde projeyi tetkik ettiğimiz zaman gördük ki bizim arzu ettiğimiz, bizim hedef tuttuğumuz bir Türkiye elde edilmiş olmuyordu. Kapitülasyonlar mevzuunda istediğimizi vermiyorlar… Anlaşma projesini imza etmemizi istiyorlar. Konferansın devamı süresince kabul ettirmek için mücadele ettiğimiz, açıkça dünyaya ilan ettiğimiz isteklerimiz temin olunmadan galip devletlerin arzularına göre hazırlanmış bir metni imza edemezdik. Bu bütün tekliflerimizden vazgeçme anlamına gelecekti.” [İsmet İnönü, Hatıralar, s. 361-362. (Düzenlenmiştir.)]

İsmet Paşa’ya göre konferansın kesintiye uğramasının sebebi nedir?

  • Cevap: İsmet Paşa’ya göre konferansın kesintiye uğramasının sebebi, İtilaf Devletleri’nin Türkiye’nin arzu ettiği bağımsızlık ve hak taleplerini karşılamayan bir anlaşma tasarısı sunmalarıydı. Türk tarafı, bu tasarının Türkiye’nin hedeflerini tutmayacağını fark edince anlaşmayı imzalamamaya karar vermiştir.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!