“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 87
11. Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos-13 Eylül 1921)
Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde Türk ordusunun mağlup olması ile Yunan ordusu Ankara’yı ele geçirmek, Meclisi dağıtmak ve Millî Mücadele’ye son vermek için yeni bir saldırı planı yapmaya başladı. Ankara’nın kaybedilmesi, Millî Mücadele’nin kazanılacağına olan inancın sarsılmasına yol açabilirdi. Bir yandan Türk ordusunun eksiklikleri giderilmeye çalışılırken bir yandan da Ankara’nın savunması için önlemler alınmaya başlandı. TBMM’nin önüne toplar yerleştirildi. Yunan Kralı Konstantin, zaferden emin bir şekilde İngiliz subaylarını, Ankara’da vereceği yemeğe davet etti. Yunan ordusu önceki muharebelerde olduğu gibi asker, silah ve araç bakımından Türk ordusundan sayıca üstün durumdaydı (Tablo 2.8):
Yunan ordusu, 23 Ağustos 1921’de Türk mevzilerine doğru ilerlemeye başladı. Mangal ve Çal Dağları’nı alarak Ankara’ya 50 km mesafeye kadar ilerledi. 100 km’yi bulan cephe hattında Yunan ordusu birçok yerde Türk mevzilerini aşmayı başardı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa (Görsel 2.32), Türk ordusuna savaşın en şiddetli döneminde, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.” emrini verdi. Mustafa Kemal’in bu emri, Sakarya Meydan Muharebesi’nin taktiğini belirledi. Türk askerinin direnişi karşısında taarruz gücü kırılan Yunan ordusu 5 Eylül’den itibaren çekilmeye başladı. 13 Eylül’e kadar Sakarya’nın doğusu tüm düşman askerlerinden temizlendi (Harita 2.6). Türk ordusunun komutanlarından Kâzım (Özalp) Paşa muharebe günlerini şöyle anlatıyor:
“Düşmanı takip edecek ordunun erzak ve cephane kollarına katılmak için günlerce uzak mesafelerden yola çıkan kağnı arabaları, ayakları çıplak, kucaklarında küçük çocukları bulunan Türk kadınları ve genç kızlar tarafından, cephelere getiriliyorlardı. Ankara’da hastanelerde bulunan ve büyük bir dikkat ile tedavi edilen yaralıların çoğu, yaraları kapanmadan bir an evvel cepheye gitmek için direniyorlardı.” (Kâzım Özalp, Millî Mücadele, s. 216.)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap