Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 82

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 82

Antlaşmaya göre

• İki taraftan birinin tanımadığı uluslararası bir antlaşmayı, diğeri de tanımayacaktı.
• Osmanlı Devletı ile Çarlık Rusya’sı arasında imzalanan antlaşmalar geçersiz sayılacaktı.
• Sovyetler Birliği, Misak-ı Millî’yi kabul ediyordu.
• Sovyetler Birliği, daha önce Ermenistan ve Gürcistan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti arasında imzalanan antlaşmalar ile belirlenen sınırı, Batum’un Gürcistan’a bırakılması şartıyla tanıyordu.
• Boğazların geleceği daha sonra Karadeniz’e kıyısı olan diğer devletlerin de katılacağı bir konferansta görüşülecekti.
• Soyvetler Birliği kapitülasyonlardan vazgeçiyordu.

Türkiye, Sovyetler Birliği ile yaptığı antlaşmayla İtılaf Devletleriyle olan mücadelesinde önemli bir destek sağladı. Moskova Antlaşması’ndan sonra Doğu Cephesi’ndeki kuvvetlerden geriye kalanlar Batı Cephesi’ne kaydırıldı. Moskova’da Afganistan’dan gelen temsilcilerle görüşmeler yapıldı ve iki devlet arasında Türk-Afgan Dostluk Antlaşması imzalandı (1 Mart 1921). Bu antlaşma ile her iki taraf birbirinin bağımsızlığını tanıdı. Taraflardan birine yapılacak bir saldırının, diğer tarafa da yapılmış sayılacağı kabul edildi. Türkiye’den Afganistan’a öğretmen ve subay gönderilmesi kararlaştırıldı.

7. II. İnönü Muharebesi (23 MarM Nisan 1921)

Londra Konferansı’nda Sevr Antlaşması’nı Türkiye Büyük Millet Meclisine kabul ettiremeyen İtılaf Devletleri Yunanları kışkırtmaya başladılar. Yunanlar yeni kurulan düzenli Türk ordusunu ortadan kaldırmak ve Millî Mü- cadele’nin merkezi Ankara’yı ele geçirmek için hazırlıklara başladı. İki ordunun güçleri şu şekildeydi (Tablo 2.7):

Yunan ordusu 23 Mart 1921’de kuzeyde Eskişehir ve güneyde Afyon üzerinden saldırıya geçtı. Yunan ordusu bir kez daha Türk ordusunun başarılı savunmasıyla karşılaşarak geri çekilmek zorunda kaldı (Harita 2.5). II. İnönü Zaferi’n- den sonra Türk ordusu, Yunan kuvvetlerini yok etmek için Aslıhanlar ve Dumlupınar yönünde taarruza geçtı. Ancak İnönü Muharebelerinden yorgun çıkan, sayıca yetersiz birlikler başarılı olamadı. II. İnönü Zaferi’nden sonra Mustafa Kemal İsmet Paşa’ya çektıği telgrafta; “Siz orada, yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz.” diyerek onu onurlandırdı. Bu zafer TBMM’ye ve düzenli orduya duyulan güveni artırdı.

Mustafa Kemal “milletin makûs talihini yendiniz” sözüyle ne demek istemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal, “milletin makûs talihini yendiniz” derken, II. İnönü Muharebesi’nde kazanılan zaferin, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirdiğini ve Millî Mücadele’nin başarısız olma tehlikesini aştığını ifade etmek istemiştir. Bu zafer, moral ve güven sağlayarak Millî Mücadele’nin devam etmesine ve Türk milletinin bağımsızlığını kazanma yolundaki kararlılığını vurgulamıştır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!