Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 81

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 81

İstanbul Hükümeti adına konferansa katılan Tevtik Paşa sıra kendisine geldiğinde “Ben sözü milletin gerçek temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcisine bırakıyorum.” diyerek sözü TBMM Hükümeti temsilcisi Bekir Sami Bey’e bıraktı. Bekir Sami Bey, Türk milletinin Misak-ı Millî ile belirlenen haklarını dile getirdi. İtilaf Devletlerinin bir an önce Anadolu’yu boşaltmasını istedi.

İtilaf Devletleri Sevr Antlaşması’nın esaslarını koruyarak birkaç değişiklikle Türk tarafına antlaşmayı kabul ettirmek istedi. İzmir Türklere verilmekle birlikte şehirde Yunan kuvvetlerinin olması ve Hristiyan bir valinin idaresi isteniyordu. Ermeni devleti fikrinden vazgeçilmiyor, Boğazlar da Türklere verilmiyordu. Mi- sak-ı Millî ile çelişen bu talepler Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilmedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti bu konferansa katılarak barış istemediği propagandasını önlemeyi ve Misak-ı Millî’yi dünya kamuoyuna duyurmayı amaçlamıştı. Bu amaçlarını gerçekleştiren Türkiye Büyük Millet Meclisi konferansa katılarak yeni Türk devletinin İtilaf Devletleri tarafından hukuki olarak tanınmasını sağladı.

5. Mehmet Âkif(Ersoy) ve İstiklâl Marşîmn Kabulü (12 Mart 1921)

Mehmet Âkif (Ersoy) (Görsel 2.27), I. Dünya Savaşı sonunda mevcut şartlarda İstanbul’da yapılabilecek fazla bir şey kalmadığını görerek Anadolu’ya geçmeye karar vermişti. Ona göre Türk milleti istiklalsiz yaşayamazdı. Tek kurtuluş yolu düşmanla mücadele etmekti. Bu amaçla Âkif, önce Balıkesir’e gelerek Zağanos Paşa Camii’n- de verdiği vaazda halkı Millî Mücadele’ye katılmaya davet etti. Kendisi de Millî Mücadele’ye katılmak üzere 10 Nisan 1920’de Ankara’ya hareket etti. Ankara’ya gelişinde Mustafa Kemal kendisini “Sizi bekliyordum efendim, tam zamanında geldiniz.” sözleriyle karşıladı. Burdur milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine katılan Âkif, Konya’dan Kastamonu’ya kadar birçok yerde halkı Millî Mücadele’ye dı tek olmaya çağıran konuşmalar yaptı. Bu konuşmaları, Sebîlürreşâd dergisi sayesinue yurdun farklı yerlerine ulaştı.

Mehmet Âkif Kastamonu’dan Ankara’ya geldiğinde Maarif Vekâleti millî marş yazılması için bir yarışma açmıştı. Türk milletinin bağımsızlık azmini ortaya koyan bir millî marşa gerek duyulmuştu. Ancak yarışmaya katılan şiirlerin hiçbiri değerlendirme komisyonu tarafından beğenilmemişti. Bu arada Mehmet Âkif’in millî bir destan olabilecek bir şiir üzerinde çalıştığı duyulmuştu. Ancak para ödülü nedeniyle şiirini yarışmaya sunmayacağı söyleniyordu. Maarif Vekili Hamdullah Suphi, Mehmet Âkif’e mektup yazarak ondan yarışmaya katılmasını istedi. Mehmet Âkif Türk ordusuna ithaf ettiği “İstiklâl Marşı” adlı şiirini yarışmaya gönderdi. Şiir Meclis’te okunurken daha ilk mısrada alkışlarla karşılandı. 12 Mart 1921’de millî marş olarak onaylandı. Mehmet Âkif para ödülünü bir yardım kuruluşuna bağışladı.

6. Moskova Antlaşması (16 Mart 1921)

Rusya’da 1917 yılında meydana gelen ihtilalle çarlık rejimi yıkılmış Bolşevikler iktidara gelmişti. Bolşevik yönetimi, 3 Mart 1918 tarihli Brest-Litovsk Antlaşması ile I. Dünya Savaşı’ndan çekilmişti. İtilaf Devletleri, I. Dünya Savaşı’nın ardından Bolşeviklerin kurduğu Sovyet yönetimini yıkarak çarlık rejimini yeniden kurmaya çalıştılar. Sovyetler kendisine karşı düşmanca hareket eden İtilaf Devletlerine karşı TBMM Hükümetini destekledi. TBMM’nin İtilaf Devletlerine karşı başarılı olması, Sovyetlerin güney sınırlarının güvenliğini sağlayacaktı. TBMM de Sovyetlerin desteğini alarak siyasi yalnızlıktan kurtulmak ve düşmanla mücadele için gerekli silah ve cephaneyi temin etmek istiyordu. I. İnönü Muharebesi’nden sonra TBMM’yi temsil eden bir heyet Moskova’ya gitti. Sovyetler Birliği ile TBMM arasında 16 Mart 1921’de Moskova Antlaşması imzalandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!