“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 80
3. Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nun (1921 Anayasası) Kabulü (20 Ocak 1921)
Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla yeni bir Türk devletinin temeli Ankara’da atıldı. Bu devlet, geçici değil sürekliydi. Bu devletin idaresi için kendine ait bir anayasaya ihtiyacı vardı. Osmanlı Devleti’nin anayasası olan Kanun-ı Esasi, Büyük Millet Meclisinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamıyordu. Yeni anayasa için yapılan hazırlıklar tamamlanarak Teşkilât-ı Esasiye Kanunu adıyla 20 Ocak 1921’de Mecliste kabul edildi. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ve “Kuvvetler Birliği” ilkelerine dayanan bu anayasada olağanüstü koşullar nedeniyle kişi hakları gibi birçok konuya yer verilmedi. Bu anayasanın ihtiyacı karşılamadığı durumlarda Kanun-ı Esasi’nin maddelerine başvuruldu. 1921 Anayasası’nın önemli maddeleri şunlardır:
• Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yönetim usulü halkın kendi mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır.
• Yürütme gücü ve kanun yapma yetkisi milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanır.
• Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisince yönetilir. Hükümeti “Büyük Millet Meclisi Hükümeti” adını alır.
• Din buyruklarının yerine getirilmesi; bütün yasaların konulması, değiştirilmesi, kaldırılması, anlaşma ve barış yapılması ve savaş kararı verilmesi gibi temel haklar, Büyük Millet Meclisinindir.
• Genel kurulda seçilen Büyük Millet Meclisi Başkanı hükümetin de başkanıdır.
4. Londra Konferansı (21 Şubat-12 Mart 1921)
İtilaf Devletleri I. İnönü Muharebesi’nden sonra Londra’da bir konferans yapılmasını kararlaştırdı. Amaçları Sevr Antlaşması’nda bazı değişiklikler yaparak antlaşmanın uygulanmasını sağlamaktı. İtilaf Devletleri Londra Konferansı’na İstanbul Hükümeti ile birlikte dolaylı yoldan TBMM Hükümetini de davet etti. İtilaf Devletleri iki hükümeti de davet ederek aralarındaki görüş ayrılıklarından faydalanarak kendi kararlarını kabul ettirmek istedi. Mustafa Kemal doğrudan kendilerine bir davet gelmediği takdirde konferansa katılmayacaklarını belirtti.
Bunun üzerine İtilaf Devletleri Konferansa İtalya’nın aracılığıyla TBMM Hükümetini davet etti. konferansa İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, İstanbul Hükümeti ve TBMM Hükümeti katıldı.
Konferans’ta Türkiye Büyük Millet Meclisini Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey (Görsel 2.26), İstanbul Hükümetini Tevfik Paşa temsil etti.
Konferansa TBMM Hükümetinin davet edilmesi, TBMM’nin hangi alanlarda önemli bir güç olarak tanındığını göstermektedir? Tartışınız.
- Cevap: TBMM Hükümetinin Londra Konferansı’na davet edilmesi, TBMM’nin uluslararası saygı ve meşruiyet kazandığını gösterir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap