Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 76

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 76

c. Antep Savunması

Fransızların Ermenilerle birlikte Antep’i işgali halkı harekete geçirdi. Şahin takma adıyla anılan Teğmen Sait Bey, Antep ve Kilis Kuvâ-yı Millîye (Görsel 2.21) komutanlığı görevini üstlendi. Şahin Bey, Kilis ile Antep arasındaki ulaşımı keserek işgalci güçleri zor durumda bıraktı. Ancak büyük kuvvetlerle saldırıya geçen Fransızlara karşı üç gün direndiyse de askerleriyle birlikte şehit oldu. Şahin Bey’in şehit olmasından sonra Mustafa Kemal, Kılıç Ali Bey’i Antep Kuvâ-yı Millîye komutanlığına atadı. Fransızlar yaklaşık bir yıl sonra büyük kayıplar vererek şehre girebildiler (9 Şubat 1921). Fransa Türkiye Büyük Millet Meclisi ile imzaladığı Ankara Antlaşması ile şehri boşalttı (20 Ekim 1921). Antep halkının kahramanca mücadelesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi şehrin adını Gaziantep olarak değiştırdi (8 Şubat 1921).

Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.

“Ne düzenli ordusu ne devletı ne topu tüfeği vardı, hiçbir şeyi yoktu. Sadece dinini, imanını, namusunu, yurdunu kurtarma veya bu uğurda yok olma kararlılığı vardı. Antep’te bu kahramanlığı gören ve onun önünde eğilen bir Fransız generalinin Gazi şehre “Türk Verdun’u” demesinde buraya gıpta etmesi yatar. Bu şehir, dört yanı kuşatılmış olduğu hâlde on bir ay dayanmıştır ve üzerine basarak söylüyorum, gazi beldenin düşmana teslim olmasının tek nedeni açlıktır. Eski Türk şehirlerinin güzelim geleneklerinden olan yaz mevsiminden kışın ihtiyaçlarını hazırlamak ihtıyatkârlığıyla 1919 yazında evlerinin kilerlerini, ticarethanelerinin ardiyelerini dolduran Antepliler, bu ecdat yadigârı basiretlerine dayanarak, on bir ay yarı aç-yarı tok karşı koymuşlar, sonunda yavrularının feryadının dayanılmaz acısına boyun eğerek ama onurlarının korunması için zalim düşmandan güvence alarak şehri teslim etmişlerdir.” [KiIiç Ali’nin Anıları, s. 32 (Düzenlenmiştir.)]

1. Antepliler kuşatmada hangi sıkıntıları yaşamışlardır?

  • Cevap: Antepliler kuşatma sırasında açlık gibi sıkıntıları yaşamışlardır.

2. Antepliler hangi değerlerini savunmuşlardır?

  • Cevap: Antepliler dinlerini, imanlarını, namuslarını, yurtlarını savunmuşlardır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 76 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!