Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 75

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 75

2. Güney Cephesi

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra İngilizler ve Fransızlar, işgallere başladılar. İn- gilizler Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Maraş ve Urfa’yı işgal ettiler. Fransızlar Dörtyol, Mersin ve Adana’yı işgal ettiler. İngiltere ve Fransa aralarında bir antlaşma yaparak Orta Doğu’yu manda sistemine göre paylaştılar. Bu paylaşıma göre Irak ve Filistin İngiltere mandasına, Suriye ve Lübnan da Fransa mandasına verildi. Bu antlaşmayla Antep, Maraş, Urfa ve Adana Fransızlara bırakıldı.

İngilizlerin boşattıkları yerlere gelen Fransızlar, Ermenilerle Türklere karşı iş birliği yaptılar. Ermeni intikam alayları oluşturuldu. Bu gelişmeler üzerine bölge halkı Kuvâ-yı Millîye birlikleri oluşturmaya başladı. Sivas Kongresi’nden sonra bölgeye komutanlar atanarak direniş daha teşkilatlı hâle getirildi. Kuvâ-yı Millî- ye’nin Fransız ve Ermeni işgaline karşı oluşturduğu bu cepheye Güney Cephesi adı verildi.

a. Maraş Savunması

Fransızların bölgeyi işgali üzerine Maraş halkı teşkilatlanmaya başladı. Fransızların Maraş Kalesi’ndeki Türk bayrağını indirmeleri, Ermenilerin Türk kadınlarına saldırmaları ve Maraş’ın ileri gelenlerini haksız sebeplerle tutuklamaları halkın direniş azmini arttırdı. Maraş’taki Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca’nın, “Kalelerinde hür bayrağı dalgalanmayan esir bir memlekette cuma namazı kılınmaz.” sözü halkı harekete geçirdi. Kaleden indirilen Türk bayrağı yeniden göndere çekildi. Türk kadınlarının önünü keserek “Burası artık Türk- lerin değildir. Fransız ülkesinde peçe ile gezilmez.” diyerek kadınlara saldıran işgalci askerlere Sütçü İmam müdahale ederek askerlerden birini öldürdü. Maraş halkı 3 ve 20. Kolordulardan gelen subaylarla birlikte mücadeleye başladı. Fransızlar ve Ermeniler, bu mücadele karşısında daha fazla dayanamayarak 11 Şubat 1920’de şehri terk ettiler. Bu başarılarından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi, şehre kahraman unvanını vererek adını Kahramanmaraş olarak değiştirdi (7 Şubat 1973).

b. Urfa Savunması

Fransızların, Ermenilerle birlikte resmî binaları işgal etmesi ve şehrin ileri gelenlerini tutuklaması, halkı harekete geçirdi. Urfa Jandarma Komutanlığına atanan Yüzbaşı Ali Saip (Ursavaş), doğrudan Mustafa Kemal’den aldığı emirle Fransızlara karşı üç bin kişilik bir askerî güç oluşturdu. Kahramanca bir mücadeleyle Urfa’yı işgalden kurtardı (11 Nisan 1920). Türkiye Büyük Millet Meclisi bu mücadelesi nedeniyle Urfa’nın adını Şanlıurfa olarak değiştirdi (12 Haziran 1984).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!