“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 74
1. Doğu Cephesi
I. Dünya Savaşı’nın sonlarında Rus Çarlığı’nın yıkılmasıyla Kafkasya’da oluşan otorite boşluğundan yararlanan Ermeniler, başkenti Erivan olan bir Ermenistan Devleti kurdular (28 Mayıs 1918). Ermenistan Brest-Litovsk Antlaşması ile Osmanlı Devleti’ne bırakılan Kars, Ardahan ve Batum çevresini işgal ederek topraklarını genişletmek için harekete geçti. Bu amaçla çeteler oluşturarak bölgedeki Türklere zarar vermeye başladılar. Doğu Anadolu’nun Ermenilerin eline geçmesini önlemek için Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti harekete geçti. Kâzım Karabekir’in 15. Kolordu Komutanı olarak Erzurum’a gelmesi ile millî teşkilatlanma daha da güçlendi. Kâzım Karabekir, Ermeni tehlikesini önlemek ve Kars, Ardahan, Batum bölgelerini yeniden ülkemize bağlamak için hazırlıklara başladı. Büyük Millet Meclisi Kâzım Karabekir’i Doğu Cephesi Komutanlığına atadı. (Görsel 2.20) Ermenilerin Oltu ve çevresini işgal etmesi üzerine ordumuz harekete geçti. 29 Eylül’de Sarıkamış geri alındı. 30 Ekim’de Kars, Ermenilerden kurtarılarak Gümrü’ye kadar gelindi. Ermeniler barış istemek zorunda kaldılar. 2/3 Aralık 1920’de
Gümrü Antlaşması imzalanarak savaşa son verildi. Bu antlaşma ile şu kararlar alındı:
• Sarıkamış, Kars, Kağızman, Oltu ve Iğdır Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’ne bırakılacak.
• Büyük Millet Meclisi ile Ermenistan arasındaki sınır Araş Nehri olacak.
• Ermeniler Sevr Antlaşması’nın geçersiz olduğunu kabul edecekler.
• Ermenilerden Türklere karşı silah kullanmamış olanlar Türkiye’ye geri dönebilecekler.
Gümrü Antlaşması, Büyük Millet Meclisinin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşma ve siyasi alanda kazandığı ilk başarıdır. Bu antlaşmayla Ermeniler, yeni Türk Devlettim tanıdılar. Türkiye, Ermeni ordusunun silahsızlanmasını sağlayarak Ermenileri tehdit unsuru olmaktan çıkardı. Bu zaferle Doğu Cephesi kapandı, Büyük Millet Meclisinin itibarı arttı. Doğu Cephesi’nin kapanmasıyla buradaki birliklerin bir kısmı Bati Cephesi’ne kaydırıldı. Ermenilerin bölgeden çekilmesinden sonra Büyük Millet Meclisi Hükümeti, Gürcistan’a bir nota vererek Ardahan, Artvin ve Batum’un Türkiye’ye bırakılmasını istedi. Ardahan, Artvin ve Batum Türkiye’ye geri verildi.
Doğu Cephesi’nde kazanılan başarı halkın Millî Mücadele’ye bakışını nasıl etkilemiştir? Tartışınız.
- Cevap: Doğu Cephesi’nde kazanılan başarı, halkın Millî Mücadele’ye olan inancını ve destekini artırmıştır. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlığı için savaşabileceğini ve uluslararası alanda tanınma ve başarı elde edebileceğini göstermiştir. Bu da Millî Mücadele’nin meşruiyetini ve halk arasındaki desteğini güçlendirmiştir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap