Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 72

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 72

C. SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)

I. Dünya Savaşı sonunda toplanan Paris Barış Konferansında İtilaf Devletleri İttifak Devletleriyle yapacakları antlaşmaların şartlarını belirledi. Daha sonra da Almanya, Avusturya, Bulgaristan ve Macaristan ile barış antlaşmaları imzalandı. Sıra Osmanlı Devleti’ne geldi ancak İtilaf Devletleri arasında Osmanlı Devleti’nin topraklarının paylaşılması konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyordu. İtilaf Devletleri, aralarında ortaya çıkan anlaşmazlıkları gidermek için 18-26 Nisan 1920 tarihleri arasında İtalya’nın San Remo kentinde toplandı. Burada Osmanlı Devleti’nin ne şekilde paylaşılacağı konusunda görüş birliğine vardılar. Kararlarını Osmanlı Devleti’ne bildirmek için İstanbul Hükümeti temsilcilerini Paris’e davet ettiler. Paris’teki konferansa katılan Osmanlı delegeleri “teklif edilen barış şartlarının bağımsız bir devletin kabul edebileceği türden olmadığını” söyleyerek itirazda bulundu. Osmanlı Devleti’nin antlaşmayı bir an önce imzalaması için İngilizler Mudanya ve Bandırma’yı; Yunanlar ise Balıkesir, Bursa, Uşak ve Doğu Trakya’yı işgal ettiler. Bunun üzerine İstanbul Hükümeti antlaşmanın kabul edilmesini kararlaştırdı. Fakat Kanun-ı Esasi’ye göre antlaşmaların Meclis’te görüşülüp kabul edilmesi gerekiyordu. Mebusan Meclisi kapalı olduğu için padişah ve sadrazam Damat Ferit Paşa, eski komutanlardan ve nazırlardan oluşan Saltanat Şurasını topladılar (22 Temmuz 1920). Saltanat Şurası antlaşmanın kabulüne karar verdi. Fransa’ya giden Osmanlı heyeti Sevr Antlaşması’nı imzaladı (Görsel 2.19) (10 Ağustos 1920).

Sevr Antlaşmasına göre

• İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalacak fakat Osmanlı Devleti antlaşma hükümlerine uymazsa Türklerin elinden alınacak.
• Boğazlar, her zaman bütün devletlerin gemilerine açık bulundurulacak ve içinde Türk temsilci olmayan uluslararası bir “Boğazlar Komisyo- nu”nun idaresinde bulunacak.
• Doğu Anadolu’da Ermenistan ve Kürdistan devletleri kurulacak.
• İzmir dâhil Ege Bölgesi ve Doğu Trakya Yunanistan’a bırakılacak.
• Antalya ve Konya çevresi İtalya’ya verilecek.
• Adana, Urfa, Sivas dolayları ve Suriye toprakları Fransa’ya verilecek.
• Arabistan ve Irak İngiltere’ye bırakılacak.
• Askerlik mecburi olmayacak, ağır silahlardan arındırılmış elli bin kişilik bir ordu bulundurulacak.
• Azınlıklara geniş haklar verilecek.
• Kapitülasyonlardan bütün devletler yararlanacak.

Sevr Antlaşması’nı halka duyuracak bir gazeteci olsaydınız haberinizde hangi başlığı kullanırdınız? Neden?

  • Cevap: “Osmanlı Devleti için Yıkıcı Sevr Antlaşması Kabul Edildi!” Başlığını kullanırdım. Bu başlık, antlaşmanın Osmanlı Devleti için olumsuz sonuçlar içerdiğini ve ülkenin bağımsızlığına zarar verdiğini vurgular, okuyucuların dikkatini çekerdi.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!