“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 68
Büyük Millet Meclisinin açılışı ile Türk milletinin tarihinde yeni bir dönem başlamış ve yeni bir devletin temelleri atilmıştir. Millî egemenliğe dayalı bu yeni Türk Devleti, daha sonra anayasaya girecek “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ilkesiyle cumhuriyete dönüşecek yeni yönetim biçiminin ipuçlarını vermiştir. Demokratik bir nitelik gösteren bu Meclis’te farklı düşüncelere sahip milletvekilleri ülkenin istiklali için bir araya gelmişlerdir. Bu yönüyle Meclis hem oluşum biçimi hem de gayesi bakımından millî bir nitelik taşır. Büyük Millet Meclisi kurucu meclis niteliği taşımaktaydı ve geniş yetkilere sahipti. Büyük Millet Meclisi milletin tek gerçek temsilcisi sıfatıyla güçler birliği ilkesine göre çalışmış yasama, yürütme ve yargı güçlerini bünyesinde toplamıştır. Bunun sebebi, Millî Mücadele’nin devam etmesi nedeniyle hızlı ve etkili kararlar alabilmektir. Milletvekilleri bu mecliste görev yapmak için zorlu şartları göze almışlardır.
“Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla Ankara’ya bir göç başlamıştı. Altları ahır ve kıraathane, üst katlarında odalar bulunan hanlar dolunca yeni gelenler barınma problemiyle karşılaşmışlardı. Şehirde tek lokanta, tek otel yoktu. Milletvekillerini yerleştirmek için Ankara Darülmuallimin (Öğretmen Okulu) seçildi. Koğuşlar milletvekili yatakhaneleri hâline getirildi, karyolalar yetmeyince yere yataklar serildi. Milletvekilleri kendi aralarında bir tabldot yönetimi kurarak yemek problemini gideriyorlardı.” (Alptekin Müderrisoğlu, Kurtuluş Savaşı’nın Mali Kaynakları, s. 254.)
Büyük Millet Meclisi (Görsel 2.17) halkın tüm kesimlerini bir araya getiren bir meclisti. Milletvekillerinin %34,2’sİ sivil bürokrasiden, %24’ü serbest meslek sahiplerinden, %13,2’sİ askerlerden, %8,6’si din görevlilerinden, %12,7’sİ yerel yönetimlerde görev almış üyelerden, %4’ü doktor ve eczacılardan, %1,2’sİ aşiret reislerinden, %1’i teknik elemanlardan oluşuyordu. Büyük Millet Meclisi genç ve eğitim düzeyi yüksek milletvekillerinden meydana geliyordu.
Milletvekillerinin %39,4’ü yükseköğretim, %27’sİ ortaöğretim ve %22’sİ medrese, %3,8’i meslek okulu mezunuydu.
BMM 8 Şubat 1921’de Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olarak anılmaya başlandı.
Büyük Millet Meclisinin hangi özelliği daha çok dikkatinizi çekti? Neden?
- Cevap: Büyük Millet Meclisinin dikkat çeken özelliği, millî bir nitelik taşıması ve milletin tek gerçek temsilcisi olarak geniş yetkilere sahip olmasıdır. Bu, Millî Mücadele’nin hızlı ve etkili kararlar alabilmesi için gerekliydi.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap