Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 67

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 67

İstanbul’un resmen işgali ve Mebusan Meclisinin kapatılması, Meclis’in İstanbul’da toplanmasını uygun bulmayan Mustafa Kemal’i haklı çıkardı. Mustafa Kemal, Temsil Heyetı adına Ankara’da memleket işlerini idare etmek ve denetlemek üzere olağanüstü yetkilere sahip bir Meclis’in toplanacağını tüm yurda bildirdi. Meclis’e yeni seçilecek milletvekillerinin yanında kapatılan Mebusan Meclisi üyelerinin de katılmaları istendi.

1. Büyük Millet Meclisinin Açılışı (23 Nisan 1920)

Seçimlerin tamamlanması ve Mebusan Meclisinden milletvekillerinin gelmesiyle Meclis’in açılış çalışmaları hızlandı. Meclis’in toplanması için İttihat ve Terakki Cemiyeti Kulübü olarak inşası devam eden binanın eksikleri halkın desteği ile tamamlandı. Ankara halkı, evlerinin çatısından getirdiği kiremitlerle Meclis’in çatısını örttü.

23 Nisan 1920 Cuma sabahı halk Meclis binası çevresinde toplandı. Halk, kendi kaderine sahip çıkmanın coşkusu içindeydi. Hacı Bayram Camii’nde kılınan cuma namazından sonra, dua edilerek Meclis açıldı (Görsel 2.16).

24 Nisan 1920’de Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisine hükümetin kurulması konusundaki şu önergeyi verdi:
• Hükümetin kurulması zorunludur.
• Geçici olarak bir hükümet başkanı tanımak veya padişah vekili atamak uygun değildir.
• Büyük Millet Meclisi yasama ve yürütme yetkilerini kendinde toplamıştır.
• Meclis içinden seçilen bir heyet, hükümet işlerine bakar. Meclis başkanı hükümetin de başkanıdır.
• Meclis’te toplanmış millî iradeyi vatanın geleceğine ilişkin en önemli güç olarak görmek temel ilkedir. Büyük Millet Meclisinin üzerinde hiçbir güç yoktur.
• Padişah ve halife İtılaf Devletlerinin baskısından kurtulduktan sonra Meclis’in düzenleyeceği yasaya göre hareket edecektir.
Bu önerge Meclis tarafından 1 nolu kararlar olarak kabul edildi. 24 Nisan 1920’de yapılan seçimle Mustafa Kemal Meclis Başkanlığına seçildi. Meclis Başkanı Mustafa Kemal’in başkanlığında Büyük Millet Meclisi Hükûmetı kuruldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!