Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 57

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 57

Mavri Mira (Kara Gün) Cemiyeti İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi tarafından 1919’da kuruldu. Amacı Bizans İmparatorluğumu yeniden canlandırmak ve Batı Anadolu ile Trakya’yı Yunanistan’a bağlayarak Megali İdea’yı yani büyük Yunanistan’ı kurmaktı. Yunan Kızılhaçı, Göçmenler Komisyonu ve Rum azınlık okullarındaki izcilik kollarıyla birlikte hareket etti.

Etniki Eterya Cemiyeti Mavri Mira Cemiyeti ile iş birliği içinde Büyük Yunanistan’ı gerçekleştirmek ve Bizans İmparatorluğu’nu yeniden kurmak için çalıştı. Bu amaçla Yunanistan’dan Anadolu’ya Rum göçmen getirdi.

Pontus Rum Cemiyeti ve Pontus Meselesi XX. yüzyıl başlarından itibaren başta İngiltere olmak üzere Avrupalı büyük güçlerin de teşvikiyle Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan Rumlar, Pontus Devleti kurmak için harekete geçtiler. Bu amaçla 1904’te Merzifon’da Pontus Cemiyeti adıyla bir cemiyet kurdular. Etniki Eterya Cemiyeti propagandacıları da bölgede faaliyetlerini yoğunlaştırdılar. Başta propaganda faaliyetleriyle bölgedeki Rum halkı kışkırtan bu cemiyetler 1. Dünya Savaşı’nın başlamasından sonra çeteler oluşturarak Türk köylerini yağmalamaya ve halkı öldürmeye başladı. Böylece Türkleri göçe zorlayarak bölgede nüfus çoğunluğunu elde etmeye çalıştılar. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra İngiliz askerlerinin bölgeye gelmesinden de yararlanarak terör eylemlerini daha da artırdılar. Kendilerine destek vermeyen Rumları dahi öldürmekten çekinmediler. İtilaf Devletlerinin göz yummasıyla bölgeye silah ve cephane yığdılar. Yunanistan’dan göçmenler getirdiler. Böylece bölgenin Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesine göre işgal edilmesini sağlayacak uygun bir yapı oluşturmaya çalıştılar.

Büyük Millet Meclisinin açılmasından sonra Pontus çetelerinin eylemlerine karşı etkili önlemler alındı. Bölgedeki askerî birlikler takviye edilerek yeniden düzenlendi. Rumların elindeki silahlar toplanarak bölgede asayiş askerî tedbirlerle sağlandı. Yakalanan çete üyeleri, İstiklal Mahkemelerinde yargılandı ve cezalandırıldı. Böylece bölgede Türklerin yanında Rum halkın da can, mal ve namus güvenliği temin edilerek düzen sağlandı.

Hınçak ve Taşnaksutyun Cemiyetleri Hınçak Cemiyeti 1887’de İsviçre’de, Taşnak Sütyun Cemiyeti ise 1890’da Gürcistan’da Ermeniler tarafından kuruldu. Cemiyet üyeleri çeteler hâlinde hareket ederek Doğu Anadolu, Çukurova bölgelerinde Ermeni Devleti kurmak için faaliyetlerde bulundu.

Alyans İsrailit ve Makabi Cemiyeti Yahudiler tarafından kurulmuştur. Osmanlı Devleti’nin Filistin’den çekilmesiyle burada bir İsrail devleti kurmayı amaçlamıştır.

Azınlıkların faaliyetlerinden hangisi daha çok dikkatinizi çekti? Neden?

  • Cevap: Azınlıkların faaliyetlerinden Mavri Mira (Kara Gün) Cemiyeti’nin faaliyetleri daha çok dikkat çekmektedir. Çünkü Mavri Mira Cemiyeti’nin amacı, Türkiye’de bir devletin bütünlüğünü tehdit eden ve toprak bütünlüğünü hedefleyen faaliyetlerde bulunması, terör eylemleri gerçekleştirmesi ve Türk halkına yönelik şiddet uygulaması nedeniyle daha geniş bir etki yaratmıştır. Bu cemiyetler, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde büyük siyasi karmaşalara ve huzursuzluğa neden olmuştur.

Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.

“Pontus Cemiyetinin ele geçen bayrağı, cemiyet işaret vesairesi, tamamen Yunan bayrağı ve işaretleridir. … Pontus’daki kuruluşun patrikhane ve Yunanistan’la ilgisi, cephe gerisinde düzenlenen bu ayaklanma harekâtının, doğrudan doğruya Yunanların sevkiyle yapıldığı da belgelerle sabittir. Cemiyet, on bir bin kadar Kafkasya’daki Rum’un, Karadeniz kıyılarına göçünü sağlamıştır. Atina’da ise “Pontus Faciaları” adlı bir “Kırmızı Kitap” yayınlayarak güya Türklerin yaptığı facialarla nüfus istatistikleri, Pontus’un geçmişi, o günkü durumu ve geleceği anlatılmış. Bu kitap, Avrupa ülkelerine gönderilmiştir. Bu Cemiyet savaş için gerekli silah ve savaş malzemeleriyle kilise, okul ve hastane gibi yerleri doldurduğu gibi, para yönünden de iç ve dış yardımlarla fevkalade takviye edilmiştir.” [M. Süreyya Şahin, Fener Patrikhanesi ve Türkiye, s. 235-238. (Düzenlenmiştir.)]

1. Pontus Cemiyeti kimler tarafından ve nasıl desteklenmiştir?

  • Cevap: Pontus Cemiyeti, Yunanistan ve Patrikhane tarafından desteklenmiştir.

2. Pontus Cemiyeti Pontus Devleti kurmak için neler yapmıştır?

  • Cevap: Pontus Cemiyeti, Pontus Devleti kurmak için çeşitli faaliyetlerde bulunmuş, propaganda yapmış, çeteler oluşturarak Türk köylerini yağmalamış ve göçe zorlamıştır. Ayrıca iç ve dış yardımlarla silah ve savaş malzemeleri temin etmişlerdir.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!