“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 54
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Anadolu ve Trakya’da işgaller başladı. Halkımız yıllardır aralıksız devam eden savaşlardan dolayı yorgun ve fakir düşmüştü. Ordusu terhis edilmiş, ordunun ve halkın silahlarına el konmuş, kendisini savunmaktan yoksun bırakılmak istenmişti. Tüm bu olumsuzluklara rağmen vatanını düşmana çiğnetmek istemeyen milletimiz harekete geçti. İşgalleri protesto eden mitingler düzenledi. Eli silah tutanlar “Kuvâ-yı Millîye” olarak isimlendirilen silahlı birlikler (Görsel 2.2) oluşturdu. Haklı davasını duyurmak için millî cemiyetler kurdu. Millî birlik ve beraberlik için topyekûn bir mücadeleye başladı.
“Millî kuvvetler” anlamına gelen Kuvâ-yı Millîye bölgesel bir hareket olarak ortaya çıktı. Kuvâ-yı Millîye belirli bir merkezden yönetilmeyen, birbirlerinden bağımsız hareket eden, aralarında sivillerin yanında asker ve subayların olduğu kişilerden meydana geliyordu. Kuvâ-yı Millîye’nin ihtiyaçları yine halk tarafından karşılanıyordu. Kuvâ-yı Millîye güneyde, özellikle Adana, Maraş, Antep ve Ur- fa’da Fransızlar ve Ermenilere karşı mücadele etti. İlk silahlı direniş de 19 Aralık 1918’de Fransızlara karşı Hatay Dörtyol’da başladı. Batı’da ise İzmir’in işgali sonrasında Kuvâ-yı Millîye kuruldu. Yunan ordusunun ilerleyişi karşısında Ayvalık, Ödemiş, Salihli, Nazilli gibi yerlerde Kuvâ-yı Millîye harekete geçti ve Ege bölgesinde düzenli ordunun kurulmasına kadar vatan savunmasında önemli hizmetlerde bulundu. Demirci Mehmet Efe, Halil Efe, Şahin Bey, Yörük Ali Efe, İpsiz Recep tanınmış Kuvâ-yı Millîye önderlerindendir.
a. Millî Cemiyetler
Millî Cemiyetler (Görsel 2.3, Tablo 2.1) Kuvâ- yı Millîye gibi bölgesel hareket eden kuruluşlardı. Amaçları milletin haklı davasını duyurmak ve kuruldukları bölgedeki halkı işgallere karşı uyarmaktı. Millî cemiyetler, işgaller karşısında alınacak tedbirleri belirlemek üzere birçok bölgesel kongre düzenledi. Millî cemiyetler Kuvâ-yı Millîye ile iş birliği yaptı, işgalleri protesto eden mitingler organize etti, basın yayın yoluyla halkı bilinçlendirdi. Azınlıkların faaliyetlerine karşı mücadele verdi.
İşgaller karşısında milletimiz hangi değerlerine sahip çıkmıştır?
- Cevap: İşgaller karşısında milletimiz bağımsızlık, vatan sevgisi, millî onur ve millî birlik gibi değerlerine sahip çıkmıştır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap