“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 53
a. Kuvâ-yi Millîye’nin oluşumundan Büyük Mîllet Meclisine
1. İzmir’in İşgali (15 Mayıs 1919)
Paris Barış Konferansı’nın ardından İzmir’in Yunanlar tarafından işgal edileceğini öğrenen İzmirli Türkler teşkilatlanmaya başladılar. İzmir Müdafaa-i Hukuk ve Redd-i İlhak cemiyetlerini kurdular. Bu arada İtilaf Devletleri d onanması 13 Mayıs 1919’da İzmir Limanı önlerine geldi. 14 Mayıs 1919’da halk Redd-i İlhak Cemiyetinin organize ettiği bir protesto mitingi düzenledi. 15 Mayıs 1919 sabahı İtilaf Devletleri donanmasının koruması altinda Yunan askerleri İzmir limanına çıktı. İzmir kolordu komutanı Ali Nadir Paşa, İstanbul Hükümetinden aldığı emirle Yunan askerlerine karşı konulmaması ve silahların İtilaf Devletleri askerlerine teslim edilmesi için emir verdi. 200 kadar Türk askeri aldıkları emir doğrultusunda kışlalarından çıkmadılar.
Yunan askerlerinin geçit töreni sırasında yaptıkları taşkınca hareketler karşısında Hukuk-u Beşer Gazetesi yazarı Hasan Tahsin (Osman Recep Nevres) bir Yunan askerini öldürdü ancak Yunan askerlerinin kurşunlarıyla şehit oldu. Şehrin önemli noktalarının yanında kışlayı da işgal eden Yunan askerleri buradaki silahsız Türk askerlerine ateş açarak birçoğunu şehit etti. Tutsak aldıkları askerleri “Zito Venizelos (Yaşasın Venizelos)!” demeye zorladılar. Albay Süleyman Fethi Bey gibi bu sözü söylemeyenleri şehit ettiler. İzmir’in işgalinin ardından Yunan ordusu, Anadolu’nun içlerine doğru ilerlemeye başladı.
İzmir’in işgali karşısında Türk milleti tüm yurtta işgali protesto eden mitingler düzenledi. Bu mitinglerin en büyükleri İstanbul’da düzenlendi (Görsel 2.1). Halide Edip (Adıvar), Mehmet Emin (Yurdakul), Nakiye (Elgün) Hanım, Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Selim Sırrı (Tarcan) Beyler ve Münevver Saime Hanım gibi dönemin tanınmış kişileri mitinglerde konuşmalar yaptılar. Halkın yoğun katılımı karşısında İtilaf Devletleri’nin baskısıyla İstanbul’daki mitingler yasaklandı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap