“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 39
Filistin-Suriye Cephesi
Osmanlı ordusunun Kanal Cephesi’nde başarısız olup geri çekilmesi üzerine İngiliz ordusu Filistin’e doğru ilerlemeye başladı. Osmanlı ordusu (Görsel 1.29) Gazze’de İngiliz ordusuna karşı önemli bir savunma başarısı göstererek düşmanı durdurdu. Ancak İngilizler bölgeye yeni birlikler takviye ederek 1917’de üstünlüğü ele aldılar. Kudüs’ün de içinde yer aldığı Filistin’i ele geçirerek Suriye’ye ilerlemeye başladılar. Bu süreçte Suriye’de görev yapan 7.Ordu komutanlığına Mustafa Kemal atandı. Dağınık birlikleri toplayan Mustafa Kemal İngilizler karşısında 7.Ordu’nun düzenli bir şekilde Anadolu’nun güneyine çekilmesini sağladı. 7.Ordunun bağlı olduğu Yıldırım Orduları Grup Komutanı Liman Von Sanders’in komutayı Mustafa Kemal’e devretmesiyle Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Grup Komutanı oldu. Bu görevi üstlendikten bir gün sonra ateşkes yapıldı.
Irak Cephesi
Irak Cephesi İngilizlerin bölgedeki petrol kaynaklarına sahip olmak için Basra’ya asker çıkarmalarıyla açıldı. İngiliz ordusu karşısında Osmanlı ordusu Bağdat yakınlarına kadar geri çekildi. Ancak Osmanlı Devleti 4. Orduyu kurarak bölgeye yeni kuvvetler gönderdi. Selman-ı Pak Muharebesi ile üstünlüğü ele alan Osmanlı ordusu karşısında İngilizler, kuvvetlerinin üçte birini kaybetti ve Kut’ül-Amâre’ye çekildi. Açlık ve hastalık karşısında daha fazla savunma yapamayacağını gören İngiliz ordusu, Halil (Kut) Paşa’nın komutasındaki Osmanlı ordusuna teslim olmak zorunda kaldı (1916). Kut’ül-Amâre Muharebesi sonrası İngilizler bölgeye yeni birlikler gönderdiler. Buna karşılık Osmanlı ordusu takviye almadığı için gün geçtikçe zayıfladı ve İngilizler üstünlüğü ele aldı. 1917’de Bağdat düştü. İngilizler I. Dünya Savaşı sonunda Musul önlerine kadar ilerledi.
Çanakkale ve Kut’ül-Amâre zaferlerinin kazanılmasını sağlayan etmenler nelerdir? Tartışınız.
- Cevap: Çanakkale ve Kut’ül-Amâre zaferlerinin kazanılmasında coğrafi avantajlar, etkili savunma stratejileri, Osmanlı askerlerinin yüksek moral ve direnişi, halkın ve yerel milis güçlerinin iç destekleri ve İngilizlerin lojistik güçlükleri önemli rol oynamıştır. Dar ve sığ alanlarda yapılan etkili savunma, İngiliz ilerlemesini zorlaştırmış ve Osmanlı ordusuna avantaj sağlamıştır. Yüksek moral ve sarsılmaz direniş, düşmanın saldırılarını etkisiz hale getirmiştir. Halkın ve yerel milis güçlerinin destekleri, Osmanlı ordusunun motivasyonunu artırmış ve savaş çabalarını güçlendirmiştir. İngilizlerin lojistik zorlukları ise Osmanlı savunmasını güçlendirmiş ve zaferlerin kazanılmasında etkili olmuştur.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap