“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 37
Boğaz’dan Çanakkale’yi geçemeyen İtilaf Devletleri Gelibolu Yarımadası’na asker çıkararak karadan Çanakkale’yi geçmeyi planladılar (Harita 1.5). İngiliz ve Fransız birlikleri Nisan 1915’te karaya asker çıkarmaya başladılar. İngilizler kendi devletlerine bağlı dominyonlar olan Avustralya ve Yeni Zelanda’dan birlikler de getirdiler. Bu birlikler kısaca ANZAC (Anzak) olarak adlandırılıyordu. [ANZAC, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu anlamına gelen (Australia and New Zeland Army Corps) kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltmadır.] Gelibolu’nun kaybı Çanakkale Boğazı’nın İtilaf Devletleri’nin kontrolüne geçmesi anlamına geliyordu.
Osmanlı Devleti bölgeyi savunmak için 5. Orduyu güçlendirmeye çalıştı. İtilaf Devletleri ordusu Osmanlı ordusunun kahramanca direnişi karşısında üç ayda ancak birkaç kilometre ilerleyebildi. Savaşın en şiddetli çarpışmaları Mustafa Kemal’in komutasında olan Anafartalar bölgesinde gerçekleşti. 19. Tümen Komutanlığını üstlenen Mustafa Kemal (Görsel 1.25) 25 Nisan günü Arıburnu bölgesine çıkarma yapan düşmanı 57. Alay ile durdurmayı başardı. İlerleyen düşman kuvvetlerine karşı askerlerine verdiği “Size ben taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar geçebilir” emri zaferin kazanılmasını sağladı. 57. Alay’ın neredeyse tamamı şehit olurken düşmanın sonraki günlerde yaptığı saldırılar da başarısız oldu. Mustafa Kemal’in bu başarısının ardından rütbesi albaylığa yükseltildi. Anafartalar mevkiinde önemli başarılar kazanan Mustafa Kemal Çanakkale Cephesi’nde elde edilen zaferde büyük rol oynadı. Gelibolu saldırısında başarısız olan İtilaf Devletleri 1915 yılı Aralık ayı sonunda Çanakkale’den çekildiler.
Osmanlı Devleti’nin bu cephedeki başarısı karşısında tarafsızlığını bırakan Bulgaristan, İttifak Devletleri’ne katıldı. İtilaf Devletleri Boğazlardan geçerek Rusya’ya yardım ulaştıramadı. Rus Çarlığı, ekonomik ve sosyal sorunların artmasıyla çıkan Bolşevik İhtilali sonucu yıkıldı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap