Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 36

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 36

Kafkas Cephesi’nde Ermenilerin bir kısmı çeteler kurarak Rus ordusuyla birlikte hareket etti. Yüzyıllarca huzur ve refah içinde yaşadıkları Osmanlı Devleti’ne isyan eden Ermeniler (Görsel 1.24), I. Dünya Savaşı’nı bağımsız bir devlet kurmak için fırsat gördü. Osmanlı Devleti’nin hiçbir bölgesinde çoğunluğu oluşturmadıkları hâlde bağımsız bir devlet kurma hevesine kapılan bazı Ermeniler, sivil halkı katletti. Hatta kendilerine destek olmayan Er- menileri de öldürdüler.

Osmanlı Devleti Ermeni çetelerin faaliyetlerine engel olmak ve ülke içinde güvenliği sağlamak için birtakım önlemler aldı. önce 24 Nisan 1915’te bir genelgeyle Ermeni komitelerinin faaliyetlerini yasaklayarak Hınçak ve Taşnak komitesinin bürolarını kapattı. Ardından 27 Mayıs 1915’te Sevk ve İskân Kanunu’nu yayınladı. Bu kanun Tehcir yani zorunlu göç kanunu olarak da adlandırılır. Kanun Ruslarla iş birliği içinde olan, isyan hareketine karışan Ermenilerin Anadolu’nun güneyindeki güvenli yerlere naklini öngörüyordu. Göç esnasında alınan tedbirlerle Ermenilerin can ve mal güvenliği sağlanmaya çalışıldı. Ancak alınan tedbirlere rağmen salgın hastalıklar ve eşkıyaların saldırıları nedeniyle ölümler gerçekleşti. Savaş döneminin zorlu şartları nedeniyle ölümlerden Türkler de etkilendi. Osmanlı Devleti göç esnasında görevlerinde ihmali görülenleri cezalandırdı. Savaşın sona ermesiyle 31 Aralık 1918’de Geri Dönüş Kararnamesi yayımlandı ve Ermenilerin geri dönmelerine izin verildi.

1915 Olayları ile Sevk ve İskân Kanunu Ermeniler tarafından kendilerini ortadan kaldırmaya yönelik bir soykırım gibi gösterildi. 24 Nisan’da yayınlanan genelge nedeniyle Ermeniler bu günü 1915 olaylarının yıl dönümü olarak anmaktadırlar. Günümüzde de ülkemiz, dünya kamuoyuna karşı soykırım suçlamasıyla itham edilmeye çalışılmakta ancak soykırım olduğuna ilişkin güvenilir kaynaklar olmadığı için tüm bu suçlamalar propaganda faaliyetinin ötesine geçememektedir.

Soykırım bir insan topluluğunu ulusal, dinsel vb. sebeplerle yok etme amaçlı her türlü eylemdir. Birleşmiş Milletlerin Soykırımın önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne göre bir eylemin soykırım olarak nitelendirilebilmesi için, belirli bir insan topluluğunun; milliyeti, ırkı, etnik kökeni veya dini dolayısıyla tümünün ya da bir bölümünün yok edilmesi niyetinin bulunması gerekir. Şu eylemler soykırım olarak kabul edilmektedir:
• Topluluk üyelerini öldürmek,
• Topluluk üyelerine ciddi fiziki veya zihinsel zarar vermek,
• Topluluk üyelerini bilerek tamamen ya da kısmen fiziksel yok oluşa götürecek yaşam şartlarına tabi tutmak,
• Topluluktaki yeni doğumları kasıtlı olarak engellemek,
• Topluluğun çocuklarını zorla başka bir gruba transfer etmek.

Kanal Cephesi

Osmanlı Devleti, Mısır’a yeniden hâkim olmak ve İngiltere’nin sömürgeleriyle bağlantısını kesmek için Süveyş Kanalı’na 1915’te bir taarruz gerçekleştirdi. Ancak yolların yetersizliği, zorlu iklim koşulları, İngilizlerle ittifak yapan bazı Arap kabilelerinin saldırıları gibi nedenlerle İngiliz savunma hattı aşılamadı. Düzenlenen ikinci taarruz da başarısız oldu. İngilizler karşı taarruza geçerek Filistin’e doğru ilerlemeye başladılar.

b. Savunma Cepheleri

Çanakkale Cephesi

İtilaf Devletleri, zor durumda olan Rusya’ya yardım etmek, İstanbul’u alarak Osmanlı Devlettim savaş dışı bırakmak ve Balkanlar üzerinden İttifak Devletlerine karşı yeni bir cephe açmak için Çanakkale Boğa- zı’na bir saldırı hazırladı. Şubat 1915’te İngiliz ve Fransız donanmaları Çanakkale önlerine geldi. Kumkale ve Seddülbahir tabyalarını bombalayarak Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalışti. 18 Mart 1915’te Boğaz’ı geçmeye çalışan İtilaf donanması, Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy açıklarına bıraktığı mayınlar ve topçu ateşi nedeniyle başarısız oldu. Böylece İtilaf Devletlerine karşı Çanakkale Deniz Zaferi kazanıldı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!