Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 30

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 30

Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti bölgedeki askerlerini kısa süre önce terhis etmişti. Bu durumu Talat Paşa anılarında şu sözlerle anlatiyor:

“Hükümet, Avrupa’nın bu savaşa izin vermeyeceği kanısıyla olacak, eğitim amacıyla silah altina çağrılmış kıtaları yani aşağı yukarı 100 bin kişiyi terhis etmişti. Ancak savaş çıkınca ordu tuhaf bir durumda kaldı. Bir yandan kıtalar terhis edilirken öte yandan yeni kıtalar silah altina alınıyor ve kadrolar değiştiğinden ne subaylar askerleri ne de askerler subayları tanıyordu.” (Alpay Kabacalı, Talat Paşa’nın Anıları, s. 26.)

Dört cephede birden savaşmak zorunda kalan Osmanlı Devleti karşısında Bulgaristan Kırklareli ve Edirne’yi alıp Ça- talca’ya kadar ilerledi. Yunanistan, Selanik’i ve Ege Adala- rı’nı işgal etti. Sırbistan, Üsküp ve Manastir’ı işgal ederken Karadağ İşkodra’yı ele geçirdi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. Osmanlı Devleti I. Balkan Savaşı’nda mağlup olarak Londra Antlaşması’nı imzaladı (30 Mayıs 1913). Midye-Enez hattinın doğusuna çekilerek Edirne, Kırklareli ve Makedonya topraklarını kaybetti.

I. Balkan Savaşı’nda Bulgaristan büyük toprak kazancı elde etmişti. Bulgaristan, kendisine karşı ittifak kuran Yunanistan ve Sırbistan’a saldırdı. Karadağ ve Romanya da Bulgaristan’a savaş ilan etti (10 Temmuz 1913). Osmanlı Devleti de Bulgaristan’a savaş açarak Edirne ve Kırklareli’yi geri aldı (Harita 1.2) (1913). Bulgaristan mağlup oldu. II. Balkan Savaşı’ndan sonra Balkan Devletleri aralarında imzaladıkları Bükreş Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nden aldıkları yerleri paylaştılar (10 Ağustos 1913). Osmanlı Devleti Bulgaristan ile İstanbul Antlaşması’nı imzaladı (29 Eylül 1913). Bu antlaşma ile Meriç Nehri sınır kabul edildi. Edirne, Dimetoka, Kırklareli Osmanlılarda kaldı. Yunanistan ile 14 Kasım 1913’te imzalanan Atina Antlaşması’na göre Bati Trakya, Yanya, Girit ve Selanik Yunanistan’a bırakılarak Meriç Nehri iki ülke sınırı kabul edildi. Gökçeada, Bozcaada ve Meis Adaları dışındaki Ege Adaları Yunanistan’a bırakıldı. Sırbistan ile 13 Mart 1914’te imzalanan İstanbul Antlaşması ile Sırbistan’da kalan Türk ve Müslümanların Balkan Savaşları Osmanlıcılık fikir akımının geçerliliğini kaybettiğini gösteriyordu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!