Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 27

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 27

b. XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti

Osmanlı Devleti XVI. yüzyılda üç kıtaya yayılmış topraklarıyla siyasi bakımdan gücünün zirvesine ulaşmıştı. Ancak XVI. yüzyılın sonlarından itibaren devlet teşkilatında ve askerî alanlarda bozulmalar başladı. Bunun sonucunda Avrupa devletleri karşısında üstünlüğünü yitirdi. Osmanlı Devleti’nin zayıflamasına karşılık Avrupa, önemli bir gelişme sürecine girdi. Ekonomik olarak güçlendi, eğitim, bilim, sanat ve düşünce hayatında önemli ilerlemeler gösterdi. Osmanlı Devleti içteki gerilemeyi ve kötü gidişatı ıslahat hareketleriyle engellemeye çalıştı. Avrupa orduları karşısında alınan yenilgiler ve toprak kayıpları Osmanlı Devleti’ni Avrupa’daki ilerlemeleri izlemeye yöneltti. XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti, Avrupa’yı örnek alarak düzenlemeler yapmaya başladı. Tüm ıslahat hareketlerine rağmen XX. yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti yıkılmanın eşiğine gelmişti. Devlet siyasi, sosyal ve ekonomik olarak birçok sorunla karşı karşıyaydı.

1. Siyasi Durum

XIX. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti varlığını sürdürebilmek için Avrupalı devletlerin kendi aralarındaki çıkar çatışmalarından yararlanmaya çalıştı. Önce İngiltere ve daha sonra Almanya ile ittifaklar kurarak denge politikası izlemeye ve toprak bütünlüğünü korumaya çalıştı. Osmanlı Devleti sömürgecilik yarışında Avrupalı devletlerin hedefi durumundaydı. Mısır, Cezayir, Tunus gibi birçok toprağı İngiltere ve Fransa tarafından işgal edilmişti. Rumeli’de yaşayan azınlıklar, Fransız ihtilali ile yayılan milliyetçilik düşüncesinin etkisiyle ayaklanmalar çıkarıyorlardı. Avrupalı devletler bu ayaklanmaları destekliyor ve azınlıkların haklarını koruma gerekçesiyle Osmanlı Devleti’nin iç işlerine müdahale ediyorlardı.
Osmanlı Devleti’nin yıkılma sürecinin hızlandığı bu dönemde devlet adamları ve aydınlar, devleti dağılmaktan kurtarmak için Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve Batıcılık fikir akımlarını ileri sürdüler.

Osmanlı Devleti, toprak bütünlüğünü korumak, azınlıkların ayaklanmalarını ve Avrupalı devletlerin iç işlerine karışmasını engellemek için devlet yönetiminde düzenlemeler yaptı. Tanzimat (1839) ve Islahat (1856) Fermanları ilan edildi. Kanun-ı Esasi (1876) adıyla anayasa hazırlanarak meşrutiyet yönetimine geçildi. Genç Osmanlılar (Jön Türkler) adı verilen aydınların çabalarıyla ilan edilen I. Meşrutiyet uzun sürmedi. Padişah II. Abdülhamit (Görsel 1.17) 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı devam ederken Kanun-ı Esasi’nin kendisine verdiği hakla Meclisi süresiz kapattı (1878).

Tanzimat ve Islahat Fermanları ile Meşrutiyettin ilanı yukarıdaki fikir akımlarından hangisiyle daha çok ilgilidir? Neden?

  • Cevap: Tanzimat ve Islahat Fermanları ile Meşrutiyet ilanı daha çok Batıcılık fikir akımıyla ilgilidir. Çünkü bu reformlar, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki gelişmeleri izlemeye ve Batı’dan ilham alarak toplumsal, siyasi ve ekonomik açıdan modernleşmeye yönelik adımlardır. Bu reformlar, Avrupalı devletlerin siyasi ve hukuki yapılarına benzerlik göstermek amacıyla yapılmıştır ve Batılı fikirlerin etkisi altında gerçekleşmiştir. Tanzimat ve Islahat Fermanları, mevcut Osmanlı yönetimini daha etkin ve çağdaş hale getirme çabaları olarak görülmüş ve bu reformlarla birlikte meşrutiyet yönetimine geçilmiştir. Bu süreç, Batı’dan ilham alarak Osmanlı Devleti’nin modernleşme yolunda attığı adımların bir sonucudur.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!