Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 239

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 239

bölgesel, sonra da uluslararası bir boyut kazandı. Ürdün ve Bahreyn’de ise protestolar sonuçsuz kaldı. Bu süreçte demokrasi ile güvenlik arasında bir bağ kuran Batı dünyası, Orta Doğu ve Arap dünyasındaki demokrasi eksikliğini kendisi için güvenlik tehdidi olarak görüyordu. Otoriter rejimlerin baskısı altında yönetime katılamayan gruplar, radikalleşmekte ve bölgesel istikrarsızlığı tetikleyerek Batı’nın güvenliğini tehlikeye sokmaktaydı. Bu anlayışa sahip Batı dünyası Arap Baharı hareketini destekledi.

Arap Baharı hareketi Libya, Yemen ve Suriye’de kanlı bir iç savaşa dönüştü. Libya lideri Muammer Kaddafi iç savaşta hayatını kaybetti. Mısır’da seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi (Görsel 8.18) ordunun darbesiyle yönetimden uzaklaştırıldı.

ç. Suriye’deki Gelişmeler

Suriye’de siyasi ve ekonomik şartlardan memnun olmayan halk, 2011’de Beşşar Esad ve yönetimine karşı protestolara başladı. Esad protestolara karşı orduyu harekete geçirerek sert önlemler aldı. Bunun üzerine rejime karşı halk silahlanarak mücadeleye başladı. Bu süreçte Esad, muhaliflere karşı kimyasal silah kullanmaktan dahi çekinmedi. Saldırılar özellikle Halep’te yoğunlaştı ve Esad güçlerinin kuşattiğı şehirdeki insanlar Türkiye ve Rusya’nın devreye girmesiyle kurtarıldı.

2014’te DAEŞ’in Suriye ve Irak’ta örgütlenmesi Suriye’deki Arap Baharının seyrini değiştirdi. Başlangıçta Esad’ın gitmesini isteyen ve bu nedenle “Özgür Suriye Ordusu”nu destekleyen ABD, DAEŞ tehdidi ile birlikte bu örgüte karşı mücadeleye ağırlık verdi. Rusya ve İran’ın Esad rejimine destek vermek amacıyla Suriye’ye askerlerini sevk etmesi dengeleri değiştirdi. Özellikle Rusya’nın desteğiyle Esad rejimi ayakta kalmayı başardı ve Batılı ülkeler de Esad’a karşı olan politikalarını değiştirmeye başladılar.

Suriye’de iç savaşta 400 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 8 milyon kişiyse evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunun yaklaşık 3,5 milyonu ülkemize sığındı. Türkiye en fazla sığınmacı kabul eden ülke oldu.

Türkiye, Hatay ve Şanlıurfa gibi Suriye sınırındaki şehirlerde çadır kentler kurarak, sığınmacılara barınma imkânı sağladı (Görsel 8.19). Avrupa’ya geçmeye çalışan Suriyeliler ise Avrupa’da II. Dünya Savaşı’ndan beri görülen en büyük göçmen krizine neden oldu.

Birçok Avrupa ülkesi çok sınırlı sayıda mülteci kabul ederken bazıları ise hiç mülteci kabul etmedi. Türkiye ayrıca Suriye’deki karışıklıklar nedeniyle sınır bölgesine kadar ilerleyen DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele etmek zorunda kaldı. Suriye sınırının önemli bir bölümüne güvenlik amaçlı duvar ördü.

Suriyeli sığınmacılara karşı Türkiye ve Avrupa ülkelerinin farklı tavırlar göstermelerinin sebeplerini tartışınız.

  • Cevap:

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara karşı tavrının sebepleri:

  • Türkiye, Suriye sınırına yakınlığı ve tarihsel bağları nedeniyle büyük bir sığınmacı akınına uğradı.
  • İnsani sorumluluk ve bölgesel istikrar kaygıları, Türkiye’nin sığınmacılara kapılarını açmasına neden oldu.

Avrupa ülkelerinin Suriyeli sığınmacılara karşı tavrının sebepleri:

  • Coğrafi uzaklık ve sınırlı kapasite, bazı Avrupa ülkelerinin az sayıda mülteci kabul etmesine sebep oldu.
  • Siyasi ve sosyal endişeler, bazı Avrupa ülkelerinin mülteci kabul politikalarını sınırladı.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 239 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!