“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 238
sınırlarına çekilirken ağır bir ekonomik ambargoyla karşı karşıya kaldı. I. Körfez Savaşı’ndan sonra Irak’ta iç karışıklıklar başladı. Saddam Hüseyin’in (Görsel 8.16) yönetimine karşı muhalif Kürt grupları ülkenin kuzeyinde, Şii grupları ise ülkenin güneyinde ayaklandı. Saddam Hüseyin’in bu gruplarla mücadele etmesi üzerine ateşkesi de denetlemek için ABD,
İngiltere ve Fransa askerlerinden oluşan uluslararası askerî bir kuvvet (Çekiç Güç) oluşturuldu.
Türkiye, I. Körfez Savaşı’nda Birleşmiş Milletlerin aldığı kararlara destek verdi, ancak savaşa aktif olarak katılmadı.
Irak’a ekonomik ambargo uyguladı.
ABD, Irak’ın kitle imha silahları ürettiğini ve teröre destek verdiğini iddia ederek bu devlete 20 Mart 2003’te yeniden savaş açtı. ABD, II. Körfez Savaşı’nda Birleşmiş Milletlerden askerî destek kararı çıkartamadığı için ağırlığını ABD ve İngiltere askerlerinin oluşturduğu koalisyon gücü ile harekete geçti. Bu güç 1 Mayıs 2003’te Irak’ta Saddam Hüseyin yönetimine son verdi. Irak’ta 2005’te geçici anayasa yapıldı ve demokratik yönetime geçildi. Ancak ABD askerlerinin çekilmesine rağmen ülke huzur ve güven ortamına kavuşamadı. Etnik ve mezhepsel nedenlerle çatışmalar devam etti.
Körfez Savaşları nedeniyle Kuzey Irak’taki otorite boşluğundan yararlanan bölücü terör örgütü, kamplarını buraya taşıdı. Savaşın etkisiyle ve Irak yönetiminin baskısıyla çok sayıda insan, Türkiye’ye sığındı. Bu mültecilerin vatanlarına geri dönünceye kadar geçen sürede barınma ve temel ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılandı. Türkiye’nin bu tavrına karşılık Irak’taki insanlık dramına kayıtsız kalan bazı devletler sınırlarını kapatarak mültecilerin geçişine izin vermedi.
Körfez Savaşlarının Türkiye’ye siyasi, sosyal ve ekonomik etkileri nelerdir?
- Cevap:
Körfez Savaşlarının Türkiye’ye etkileri:
Siyasi: Türkiye’nin bölgedeki diplomatik pozisyonu güçlendi, fakat Kuzey Irak’taki otorite boşluğu terörle mücadeleyi zorlaştırdı.
Sosyal: Türkiye’ye sığınan Iraklı mültecilerin varlığı sosyal dinamikleri değiştirdi.
Ekonomik: Savaşın yol açtığı kesintiler, Türkiye’nin ekonomik dengelerini olumsuz etkiledi.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 238 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap