Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 236

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 236

4. 11 Eylül Saldırıları ve Terör

11 Eylül 2001’de teröristler tarafından kaçırılan dört yolcu uçağı, ABD’nin çeşitli yerlerindeki binalara çarparak 3.000’den fazla Amerikan vatandaşının hayatını kaybetmesine neden oldu (Görsel 8.13). Daha önce böylesi bir terör tehdidi ile karşılaşmamış olan ABD, bu tehdide karşı “Terörizmle Küresel Savaş” adıyla yeni bir savaş başlattı. ABD ilk olarak terörizme destek verdiği gerekçesiyle Afganistan’a askerî müdahalede bulundu. Bu müdahalenin hedefi Afganistan’daki Taliban yönetimini ve 11 Eylül’ün sorumlusu görülen El-Kaide terör örgütünü etkisiz hâle getirmekti. Bu harekât sonucu 13 Kasım 2001’de Kâbil ele geçirildi ve Taliban rejimi devrildi. Ancak küresel terörü önleme konusunda kalıcı başarı elde edilemedi. Dünyanın birçok yeri küresel terör saldırılarına maruz kaldı. 2003’te İstanbul’da, 2004’te İspanya’nın başkenti Madrid’te, 2005’te Londra’da yaşanan bombalı saldırıları El-Kaide üstlendi.

11 Eylül sonrasında uluslararası gündemde El-Kaide ve kitle imha silahları sorunu en çok konuşulan konular oldu. Ancak devletlerin terörizm algılarının farklı olması nedeniyle uluslararası iş birliğine yeterince önem vermemeleri terör ile mücadelede etkili adımların atılmasını önledi. 11 Eylül sonrasında bazı politikacılar ve akademisyenler küresel barış ve istikrarın sağlanması için aşırı yoksulluk ve ekonomik problemlerle mücadele edilmesi gerektiğini savunurken özellikle ABD’li politikacılar askerî güç kullanarak terörizmle mücadeleyi desteklediler. Bu saldırı sonrasında toplumların takındıkları tavırlar da birbirinden farklıdır. Örneğin ABD’de Müslümanlara yönelik ön yargılar artmıştır. Arap-Amerikan Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmada katılımcıların %41’i Müslümanlar için olumsuz görüşlere sahip olduklarını bildirmiştir. 11 Eylül saldırısı sonrasında İslam ve Batı dünyasındaki ayrım derinleşti. 11 Eylül sonrasında ABD’nin Afganistan’a müdahalesini Irak’ın işgali izledi. Bu harekâtlar sonucunda binlerce sivil öldü. Bu durum, İslam dünyasının büyük bölümünde ABD’ye olan tepkiyi arttırdı.

Dünyada teröre karşı ortak hareket edilememesinin sebepleri nelerdir? Tartışınız.

  • Cevap:

Dünyada teröre karşı ortak hareket edilememesinin sebepleri:

  • Çıkar Çatışmaları: Ülkelerin farklı ulusal çıkarları ortak hareketi engeller.
  • Farklı Terörizm Tanımları: Devletler arasında terörizmin ne olduğu konusunda genel bir uzlaşı yoktur.
  • İç Siyaset: Ülkelerin iç siyaseti, uluslararası iş birliğini sınırlayabilir.
  • Tarihsel Husumetler: Geçmişte yaşanan anlaşmazlıklar, ortak hareketi zorlaştırır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 236 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!