“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 225
1. Siyasi Gelişmeler
Türkiye 1990’Ii yıllara Anavatan Partisi iktidarıyla girdi. Ancak 20 Ekim 1991’de yapılan seçimler sonucu ülkeyi 1983’ten bu yana yöneten Anavatan Partisi iktidarı son buldu.
Seçimlerin ardından Süleyman Demirel başbakanlığında Doğru Yol Partisi ile Sosyal demokrat Halkçı Parti arasında koalisyon hükümeti kuruldu (Görsel 8.1). Böylece 1970’li yıllarda sıkça gördüğümüz ve 2000’li yılların başına kadar devam edecek olan koalisyon hükümetleri dönemi yeniden başladı. 1993’te Turgut Özal’ın vefatıyla Süleyman Demirel cumhurbaşkanı oldu. Süleyman Demirel’in yerine Doğru Yol Partisi genel başkanı olan Tansu Çiller Türkiye’nin ilk kadın başbakanı oldu. Bu dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde önemli gelişmeler yaşandı ve 1995’te AB ile “Gümrük Birliği Antlaşması” imzalandı. 24 Aralık 1995’te erken genel seçimler yapıldı.
1995 seçimlerinde hiçbir parti tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağlayamadı. Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın başbakanlığında Doğru Yol Partisi ile koalisyon hükümeti kuruldu. Ancak kısa süre sonra bu koalisyon bozuldu ve 1996’da Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın başbakanlığında Doğru Yol Partisi ile yeni hükümet oluşturuldu. Türkiye 1997’de 12 Eylül 1980’den sonra demokrasiye karşı yeni bir müdahaleyle karşılaştı. Başbakan Necmettin Erbakan’ın Refah Partisi ile Tansu Çiller’in Doğru Yol Partisi’nin oluşturduğu koalisyon hükümeti, Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında silahlı kuvvetler tarafından istifaya zorlandı.
28 Şubat 1997’deki MGK’nın tavsiye kararları hükümete bildirildi. Kararda, laiklik vurgusu yapılarak irticaya karşı alınacak tedbirler sıralanıyordu.
Bu antidemokratik müdahale karşısında Başbakan Necmettin Erbakan (Görsel 8.2), yumuşatılmazsa MGK kararlarını imzalamayacağını söyledi ve daha sonra da imzalamadı. 18 Haziran’da Necmettin Erbakan başbakanlıktan istifa etti. Refah Partisi Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılırken Necmettin Erbakan’ın siyaset yapması yasaklandı. Daha önceki askerî darbelerin aksine bu sefer ordu yönetime bizzat el koymasa da demokrasi bu müdahaleden büyük zarar gördü. Refah Partisi yerine Fazilet Partisi kuruldu. Bu süreçte siyasi krizleri ekonomik krizler takip etti, toparlanmakta olan ekonomik göstergeler yeniden bozuldu. Özgürlüklerin kısıtlandığı ve antidemokratik uygulamaların olduğu bir döneme girildi. Mesut Yılmaz’ın başbakanlığındaki koalisyon hükümeti ülkeyi 18 Nisan 1999’da yapılan seçime kadar yönetti.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 225 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap