Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 211

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 211

15 Ekim 1961’de yapılan seçimlere ikisi eski (Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi); ikisi de yeni kurulan (Yeni Türkiye Partisi ve Adalet Partisi) dört parti katildi. Seçimde (Gazete haberi 7.9) şu sonuçlar alındı (Tablo 7.1):

Seçimlerden sonra oluşan Meclis, Cemal Gürsel’i cumhurbaşkanlığına seçti (Gazete haberi 7.10). Cemal Gürsel hükümeti kurma görevini İsmet İnönü’ye verdi.

Hiçbir partinin tek başına hükümeti kuracak sayıda milletvekili çıkaramadığı 1961 seçimlerinden sonra Türkiye koalisyonlarla tanıştı. 10 Ekim 1965’te yapılan genel seçimleri Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi kazandı.

1969’da yapılan genel seçimlerin galibi ise yine Adalet Partisi oldu ve iktidarını sürdürdü. Türkiye 1970’li yıllara çeşitli problemlerle girdi. 1960’lı yılların ortalarında başlayan öğrenci hareketleri 1970’lerin hemen başında nitelik değiştirerek silahlı eylemlere dönüştü. Sendikalar için hazırlanan yasa tasarısına karşı başlayan işçi eylemleri artarak devam etti. Artan huzursuzlukla birlikte ordu içinde bir grubun reform taleplerini yüksek sesle ifade etmeye başlaması ve kuvvet komutanlarının başbakana ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili uyarı mektupları göndermesi askerî müdahâle söylentilerinin yaygınlaşmasına neden oldu. Bu ortam içinde, 12 Mart 1971’de, Türk Silahlı Kuvvetlerinin üst yönetimi hükümete bir muhtıra verdi (Gazete haberi 7.11). Muhtırayı, anayasa ve hukuk devleti anlayışıyla bağdaştırmanın mümkün olamayacağını belirten Başbakan Süleyman Demirel istifa etti ve Türkiye 14 Ekim 1973’te yapılan seçimlere kadar sürecek ara rejim dönemine girdi. Bu dönem içinde Nihat Erim, Ferit Melen ve Naim Talu gibi isimlerin başbakanlığı altında dört ara rejim hükümeti kuruldu. Cumhuriyet Halk Partisinde de önemli bir değişiklik oldu ve parti içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle istifa eden İsmet İnönü’nün yerine Bülent Ecevit genel başkanlığa seçildi. Nisan 1973’te görev süresi dolan Cevdet Sunay’ın yerine emekli Oramiral Fahri Korutürk cumhurbaşkanı seçildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!