“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 210
1. Siyasi Gelişmeler
1960 yılına doğru siyasal gerilim hat safhaya ulaşmıştı. Ordu içinde askerî müdahale hazırlığı giderek olgunlaştı ve subaylar 27 Mayıs 1960’ta askerî darbeyle ülke yönetimine el koydu. Türk Silahlı Kuvvetleri adına yönetime el koyan Milli Birlik Komitesi (MBK) (Görsel 7.5) ilk iş olarak anayasayı yürürlükten kaldırdı, TBMM ile hükümeti feshetti ve her türlü siyasal faaliyeti yasakladı (Gazete haberi 7.7). Böylece demokrasi kesintiye uğradı ve Türkiye bu darbeden siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz etkilendi. MBK yayınladığı bildiride, hareketin hiçbir şahıs ve zümreye karşı olmadığını açıkladı ancak Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, pek çok bakan ve milletvekili tutuklanarak yargılandı (Görsel 7.4). Bu yargılamalar sonucunda Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Haşan Polatkan 1961’de idam edildi. Bu kişilerin itibarları 1990’da kabul edilen bir yasayla iade edildi.
28 Mayış 1960’ta MBK, Orgeneral Cemal Gürsel’e MBK Başkanlığının yanı şıra, Başbakanlık, Millî Savunma Bakanlığı ve Başkumandanlık görevlerini de verdi. Cemal Gürsel asker ve sivil üyelerden oluşan bakanlar kurulu listesini aynı gün ilan etti. MBK yeni bir anayasa ve seçim kanununun hazırlanacağını, ardından da en kışa zamanda seçime gidileceğini belirterek yeni anayasayı oluşturmak için Kurucu Meclis Kanunu’nu kabul etti. İlan edilen geçici anayasayla TBMM’nin bütün anayasal hak ve yetkileri, yeni meclis açılıncaya kadar MBK tarafından kullanılacaktı. MBK yaşama yetkisini doğrudan kendisi kullanırken yürütme yetkisini devlet başkanının atadığı ve MBK’nin onayladığı bir Bakanlar Kurulu eliyle kullanacaktı. Bakanlar Kurulu kararıyla birçok subay emekli edilirken çok sayıda öğretim üyesi üniversitelerden uzaklaştırıldı.
Siyasi partiler, barolar, başın, ticaret odaları temsilcileri, sendikalar ve gençlik kuruluşlarından seçilerek oluşturulan Kurucu Meclis üyeleri 6 Ocak 1961’de çalışmalarına başladı. Yeni anayasanın ve seçim kanununun hazırlanmaya başlanmasıyla sivil yönetime geçiş süreci hız kazandı. Siyasi partilerin faaliyetlerine de izin verildi. Kurucu Meclis tarafından hazırlanan yeni anayasa 9 Temmuz 1961’de yapılan halk oylaması sonucunda kabul edilerek yürürlüğe girdi (Gazete haberi 7.8).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap