Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 203

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 203

SSCB lideri Stalin’in 1953’te ölümünden sonra Doğu ve Batı Blokları arasında uluslararası ilişkilerde gerilim azalmaya başladı. Kruşçev’in başında olduğu yeni SSCB yönetimi ile Eisenhower’ın (Ayzınavır) başkanlığındaki ABD, barışın sağlanması yönünde bazı adımlar atarak uluslararası gerilimin azalmasına katkı sağladı. Kruşçev’in 1959’da ABD’yi ziyareti, 1961’de Viyana’da ABD Başkanı Kennedy (Kenedi) ile buluşması barış umutlarını arttırdı. Böylece 1960’ların sonunda “Yumuşama Dönemi” adı verilen dönem başladı. Ancak nükleer silahlanma ve uzay çalışmalarında rekabet tüm hızıyla devam ediyordu.

Yumuşama Dönemi’ne girilirken ABD ile SSCB arasındaki en önemli kriz, 1962’de Küba konusunda yaşandı. 1959’da ABD destekli yönetimi devirerek Küba’ya hâkim olan Fidel Castro (Kastro), SSCB ile ilişkileri geliştirerek ülkesine SSCB füzelerinin yerleştirilmesini kabul etmişti. Orta Amerika’da ABD’ye son derece yakın olan Küba’ya nükleer füzeler yerleştirilmesi ABD’yi harekete geçirdi. Füzelerin doğrudan kendi ülkesini tehdit ettiğini öne süren ABD, SSCB’ye baskı yaparak füzelerin geri çekilmesini istedi. SSCB Türkiye’deki ABD’nin yerleştirdiği Jüpiter füzelerinin kaldırılması karşılığında füzelerini çekti. Böylece Küba krizi çözüldü.

Küba krizinden sonra ABD ve SSCB nükleer bir savaş riskine karşı sorunun uzlaşmayla çözülmesi yönünde somut adımlar attı. 1963’te imzalanan anlaşmayla nükleer silah denemeleri konusunda sınırlamalar kabul edildi. ABD ve SSCB arasında ilişkilerin düzelmesini sağlayan siyasal ve ekonomik nedenler de vardı. Dünyanın birçok yerinde askerî üslere sahip olan ABD, silahlanma yarışının da etkisiyle ekonomik açıdan zorlanmaya başladı. Aynı sebeple SSCB de ekonomik olarak güç durumdaydı. SSCB’nin Doğu Bloku üzerindeki gücü de sarsılmaya başladı. Çin’le ilişkileri bozulurken Çekoslovakya’nın Doğu Blokundan ayrılma isteği 1968’de kanlı bir şekilde bastırıldı. Böyle bir ortamda, ABD ve SSCB’nin uzlaşma yolu aramaları tarafları 1969’da Helsinki’de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) toplantısında bir araya getirdi. 3 Temmuz 1973’te Avrupa devletleri arasında ekonomi, çevre, bilim ve teknoloji gibi alanlarda da iş birliğini güçlendirmeye yönelik “Helsinki Nihai Senedi” imzalandı ve Bloklar birbirlerinin varlıklarına saygı göstereceklerini taahhüt ettiler. 1972’de SALT-1 (Strategic Arms Limitation Talks- Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri) adı verilen antlaşma Moskova’da imzalandı. Bu antlaşma ile nükleer silahların üretimi sınırlandırılırken iki ülke arasında ticaret ve uzay çalışmaları alanında iş birliği yapılması kararlaştırıldı. SALT-1 antlaşmasını 1979’da Viyana’da imzalanan SALT-2 antlaşması takip etti. 1975’te Doğu ve Batı Bloku ülkeleri arasında Helsinki Konferansı toplandı. Uluslararası ilişkilerde barış ve iş birliğini artırmak yönünde kararlar alındı. Batı Bloku içinde yer alan Fransa ve Batı Almanya gibi devletler de Doğu Bloku ile ilişkilerini geliştirme yönünde adımlar attı.

ABD ve SSCB arasındaki rekabet yumuşamaya başlasa da her iki güç, dünyanın çeşitli yerlerinde hâkimiyet alanlarını birbirlerine karşı genişletmeye çalışmaktan geri kalmadı.

Bu rekabetin görüldüğü yerlerden biri de Vietnam’dı. Kuzey ve Güney Vietnam arasındaki çatışmada Komünist Kuzey Vietnam’a karşı ABD güneyi destekledi (Görsel 7.1). 1965’te doğrudan Kuzey Vietnam’a saldıran ABD, bölgede başarılı olamayarak 1973’te Vietnam’dan çekilmek zorunda kaldı.

SSCB de uzun süre etkin olduğu ve genişleme sahası olarak gördüğü Afganistan’ı 1979’da işgal etti ancak 1989’da buradan tamamen çekilmek zorunda kaldı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!