“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 191
a. Türkiye’nin Avrupa Konseyine Girişi (12 Aralık 1949)
Avrupa Konseyi, II. Dünya Savaşı’ndan büyük bir yıkımla çıkan Avrupa’da, devletler arasında uzlaşmayı sağlamak, güven ve iş birliği ortamı tesis etmek amacıyla kuruldu. Avrupa Konseyi’ni kuran Londra Antlaşması 5 Mayıs 1949’da 10 Avrupa ülkesi (İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, İrlanda, İtalya, Norveç, İsveç) tarafından imzalandı. Türkiye, Avrupa Konseyi’ne kuruluşundan üç ay sonra, Yunanistan ve İzlanda ile birlikte davet edildi ve teşkilatın kurucu üyeleri arasında sayıldı. Türkiye’nin Avrupa Konseyine girişi 12 Aralık 1949’da TBMM tarafından onaylandı ve Türkiye Avrupa Konseyine üye oldu.
b. Türkiye’nin NATO’ya Girişi
SSCB tehdidine karşı güvenlik arayışı içindeki Türkiye kurulduğu tarihten itibaren NATO’ya üye olmaya çalıştı (Gazete haberi 6.7). Truman Doktrininden sonra ABD’nin Batı Avrupa’ya yardımlarını NATO aracılığıyla yapması Türkiye’de kendisine yapılan yardımın azalacağı endişesini doğurdu. Bu kaygılar içindeki Türkiye 1950’de NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu. ABD, Türkiye’nin üyeliğine olumlu bakarken teşkilatın İngiltere’nin başını çektiği bazı üyeleri NATO’ya alınmasına karşı çıktılar. Ancak Kore Savaşı’nın başlaması Türkiye’nin NATO üyeliği için önemli bir fırsat oldu.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’nın Kore’den çekilmesiyle 1945’te ülkenin kuzeyi SSCB, güneyi ABD tarafından işgal edildi. Kore’de tek bir devlet kurulması yönünde çabalar başarısız oldu ve 38. enlem sınır kabul edilerek Kore, Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye ayrıldı. 15 Ağustos 1948’de Güney Kore Cumhuriyeti, 9 Eylül 1948’de Kore Halk Cumhuriyeti kuruldu.
İki devletin birbirini tanımaması ile başlayan sınır çatışmaları SSCB destekli Kuzey Kore’nin 25 Haziran 1950’de güneye doğru saldırı başlatmasıyla savaşa dönüştü. Bu gelişme üzerine ABD, Birleşmiş Milletleri toplantıya çağırdı. Birleşmiş Milletler Güney Kore’ye askerî yardım gönderilmesi kararı aldı. ABD öncülüğünde oluşturulan Birleşmiş Milletler Gücü’ne Türkiye de destek verdi. Çin’in de Kore’nin kuzeyindeki yönetime destek vermesiyle savaş şiddetlendi. Ancak her iki taraf da birbirine kesin üstünlük sağlayamadı. 27 Temmuz 1953’te Panmunjom Ateşkesi imzalandı ve 38. enlem sınır kabul edildi.
Türk ordusu Kore Savaşı’na tugay seviyesinde beş bin civarında askerle katıldı (Gazete haberi 6.8). Türk askerleri özellikle Kunuri Muharebesi’nde kahramanlık örnekleri verdi (Görsel 6.9). Kore’de Türk askerinin gösterdiği başarı ve Türkiye’nin jeopolitik önemi 1952’de Türkiye’nin NATO’ya üye olmasını sağladı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap