“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 19
Montesquieu (1689-1755)
Fransız yazar Montesquieu Bordeaux (Bordo) Parlamentosunda ve Akademisinde görev yapti. Ekonomi ve bilim alanında yazılar yazdı. Avrupa’nın birçok ülkesini dolaşarak gözlemler yapti. En önemli eseri olarak “Kanunların Ruhu Üzerine” kabul edildi. Eseri kilise tarafından yasaklandı. Montesquieu eserlerinde toplumsal ve ekonomik konulara değinmiş, güçler ayrılığını öngören liberal anayasa anlayışının kurucusu kabul edilmiştir. [Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, C. 16, s.8288. (Düzenlenmiştir.)]
Mustafa Kemal’i idadide en çok etkileyen öğretmeni tarih derslerine giren Mehmet Tevfık Bey’di. Bu öğretmeni sayesinde tarihe ilgi ve sevgisi arttı. Mustafa Kemal, idadi öğrenimi boyunca kendine güvenen, çalışkan, vatansever bir öğrenci olarak dikkat çekti. Bu okuldayken Türk milletinin geleceği ile ilgili kaygı duymaya başlamıştır. 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’nda zafer kazanmasına rağmen Osmanlı Devleti’nin herhangi bir kazanç elde edememesi, Mustafa Kemal’in devletin giderek yıkılmakta olduğu düşüncesini kuvvetlendirmiş ve Mustafa Kemal, ülkenin geleceğiyle ilgili fikirler geliştirmeye başlamıştır.
Etkinlik
Aşağıdaki metni okuyarak metnin altında yer alan soruları cevaplayınız.
“Mustafa Kemal, öğreniminin bu döneminde Fransızca üzerinde daha çok duruyordu. Dil bilgisi ilerledikçe Fethi Bey ona Fransız yazarlarını ve kitaplarını tanıttı. Özellikle düşünürlerin kitaplarını okudukça bu iki arkadaş, ülkelerini ilgilendiren sorunlar üzerinde tartışırlardı. Bu tartışmalarda Mustafa Kemal, ders kitapları dışında kitaplar okuyarak edindiği bilgileri arkadaşlarına aktarıyordu.
Manastır Askerî İdadisinde okuduğu sırada genç Mustafa’yı etkileyen önemli olaylardan biri de 1897 yılının başlarında çıkan Türk-Yunan Savaşı’dır. Manastır tam bir seferberlik içindeydi. Sokaklar adam almaz olmuştu. Erkekler davul zurna sesleri arasında askere çağrılıyor, sokaklarda öğrenciler ellerinde bayraklarla yürüyüş yapıyorlardı. Yakın dağlardaki Türk çeteleri Rumlarla kıyasıya dövüşmekteydi. Bir gece Mustafa Kemal ile bir arkadaşı gönüllü olarak askere gitmek amacıyla okuldan kaçti. Lakin öğrenci oldukları anlaşılınca ikisi de yaka paça okula geri gönderildiler. [Cemil Sönmez, Atatürk’ün Yetişmesi ve Öğretmenleri, s. 101, 109. (Düzenlenmiştir.)]
Bu tarihte on altı yaşında olan Mustafa Kemal, olayı şöyle anlatmaktadır:
“Gençlik hayatımın en heyecanlı günlerini yaşadım. Yaşımın küçük olmasına rağmen bu savaşa katılmayı çok istemiştim. Az daha gönüllü müfrezelerin arasına katilıp gidecektim.” (Ali Fuat Cebe- soy, Sınıf Arkadaşım Atatürk, s. 19)
1. Mustafa Kemal’in yabancı dil öğrenme isteği ve okuduklarını arkadaşlarına aktarması onun hangi kişilik özellikleriyle ilgilidir?
- Cevap: Mustafa Kemal’in yabancı dil öğrenme isteği ve okuduklarını arkadaşlarına aktarması, onun öğrenmeye olan açıklığı, paylaşımcı bir kişiliği ve liderlik özellikleriyle ilgilidir. Yabancı dil öğrenme isteği, bilgiye olan açıklığını ve dünyayı anlama arzusunu yansıtırken, okuduklarını arkadaşlarına aktarma isteği ise bilgiyi paylaşma ve başkalarına öğretme konusundaki tutkusunu gösterir.
2. Mustafa Kemal hangi duygu ve düşünceyle savaşa katılmak istemiştir?
- Cevap: Mustafa Kemal, savaşa katılmak istediğinde vatanseverlik ve hizmet etme duygusuyla hareket etmiştir. Türk-Yunan Savaşı sırasında ülkesinin bağımsızlığı için gönüllü olarak askere gitmeyi istemiş ve bu isteği vatanseverlik ve hizmet duygusuyla motive olmuştur.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap