Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 188

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 188

b. Batı Bloku’nun Kurulması

ABD komünizmin yayılmasından endişe duyuyordu. SSCB’nin güçlenmesi Batı dünyasında özgür dünyaya yönelik bir tehdit olarak algılanıyordu. SSCB’nin Doğu Avrupa’da kurduğu hâkimiyetın ardından Türkiye’den toprak ve üs istemesi, Yunanistan’daki iç savaşa karışması ABD’yi SSCB’ye karşı daha etkin bir politika izlemeye yöneltti (Gazete haberi 6.4). İngiltere de bu politikada ABD’yi destekledi. ABD, SSCB’nin yayılmasını önlemeye yönelik olarak Doğu Blokunu kuşatma siyaseti izlemeye başladı. Bunu gerçekleştirmek için 12 Mart 1947’de ABD Başkanı Truman kendi adıyla anılan Truman Doktrini’ni ilan etti. Truman Doktrini ABD’nin uluslararası politikasının değiştiğini ve SSCB’nin yayılmasını engellemenin temel esas olduğunu vurguluyordu. Bu doktrin çerçevesinde ABD, komünizm tehdidi altındaki devletlere mali ve askerî yardım yapacağını açıkladı. Öncelikle Yunanistan iç savaşında komünistlerle mücadele için bu devlete mali yardım yapıldı ve silah hibe edildi. Böylece Yunanistan’ın SSCB etkisine girmesi önlendi ve Batı Bloku içinde kalması sağlandı. SSCB’nin üs ve toprak talep ettiği Türkiye de tehdit altında görüldü. Ülkemize mali yardım ve askerî malzeme tedariki sağlandı. Truman Doktrini İngiltere’nin zayıflamasıyla Asya ve Orta Doğu’da bu devletin yerini ABD’nin üstlendiğini de gösteriyordu. Truman Doktrini, dünyanın iki bloka ayrıldığını ve bu bloklar arasında bir mücadelenin başladığının ilanıydı.

Truman Doktrini’nin ardından Marshall (Marşal) Planı hayata geçirildi. ABD Dışişleri Bakanı George Marshall (Corç Marşal) taratindan hazırlanan plan Avrupa ülkeleri arasında ekonomik iş birliğini ve ABD’nin bu ülkelere ekonomik yardımını öngörüyordu. 4 Haziran 1947’de ilan edilen bu paket 1968 ve 1941 yılları arasında yürürlüğe kondu.
Türkiye’nin de içinde yer aldığı 16 Avrupa ülkesine (İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, Portekiz, İrlanda, Yunanistan, Türkiye, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, İzlanda, Avusturya, Norveç, Danimarka ve İsveç) ekonomik yardım yapıldı. Marshall Planı, SSCB ve diğer komünist ülkelere açık olmakla birlikte, Yugoslavya dışındaki Doğu Bloku üyeleri bu yardımdan yararlanmadı.

1948’de SSCB’nin Prag Darbesi ile Çekoslovakya’da komünist bir yönetım kurması üzerine İngiltere, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda aynı yıl ortak savunma antlaşması olan Brüksel Antlaşması’nı imzaladılar. Berlin’de SSCB’nin başlattığı abluka da Batı Avrupa ülkelerinde ortak bir savunma teşkilatı kurulması çalışmalarını hızlandırdı. ABD’nin öncülüğünde 6 Nisan 1949’da İngiltere, Belçika, Hollanda, Fransa, Danimarka, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz ve Kanada bir araya gelerek NATO’yu (North Atlantic Treaty Organizatıon- Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) kurdular. SSCB tehdidine karşı kurulmuş bu teşkilatla üye devletlerin birinin saldırıya uğraması durumunda diğerlerinin saldırgan ülkeye karşı iş birliği içinde hareket etmesi kabul edilmiştir. NATO’nun kurulması Marshall Planı ve Truman Doktrini’nin ardından Doğu Blokunun yayılmasına karşı Batı Blokunun attığı en önemli adım oldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!