Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 186

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 186

Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokrat Parti arasında ilişkiler zamanla gerginleşti. Demokrat Parti 1946 seçimlerinin şaibeli olduğunu gündeme getirerek uzun süre itirazda bulundu.

Demokrat Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki gerilim, 12 Temmuz 1947’de Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün “12 Temmuz Beyannamesi” olarak bilinen açıklamalarıyla bir süre için düzeldi. Bu beyannamede İnönü, partilerin eşit haklara sahip olduğunu vurguladı. 1948’de bir grup milletvekili daha sert bir muhalefet yapmak için Demokrat Partiden ayrılarak Millet Partisini kurdu. Ancak Millet Partisi siyasi hayatta önemli bir başarı kazanamadı.

1950 yılında yapılması planlanan genel seçimler öncesinde Seçim Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre açık oy gizli sayım ilkesi yerine günümüzde geçerli olan gizli oy açık sayım usulü benimsendi. Yüksek Seçim Kurulu kurularak seçimler adli kontrol altına alındı. 14 Mayıs 1950’de gerçekleştirilen genel seçimlere katılım yüksek oldu. Demokrat Parti’nin başarılı olduğu seçimlerde sonuçlar şöyleydi (Tablo 6.2, Gazete haberi 6.3):

1950 genel seçimleriyle birlikte Cumhuriyet Halk Partisinin 27 yıllık iktidarı son buldu, Demokrat Partinin 10 yıl sürecek iktidarı başladı. Seçimlerin ardından 22 Mayıs 1950’de TBMM’de cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirildi. Oyların büyük çoğunluğunu alan Celal Bayar Türkiye’nin üçüncü cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Celal Bayar hükümeti kurma görevini Adnan Menderes’e verdi. Adnan Menderes’in başbakanlığında yeni hükümet görevine başladı.

2. Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler

II. Dünya Savaşı Dönemi’nde savunma harcamaları ülke bütçesinin yarısından fazlasını oluşturuyordu. Ülke kaynaklarının önemli bölümü silah altına alınmış askerlerin ihtiyaçlarına ayrılıyordu. Sanayi yatırımları durma noktasına gelmiş, ithalat azalmıştı. Üretimin azalması bütçe açığının da artmasına neden olmuştu. Bu durum karşısında hükümet, harcamaları karşılayabilmek için para basma yoluna gitti. Bu durum enflasyonun artmasına neden oldu. Savaş sonrasında daha da ağırlaşan ekonomik koşullar karşısında hükümet devalüasyon yaparak yani Türk lirasının değerini düşürerek ithalatı kolaylaştırmaya çalıştı. Yeni vergilerle kaynak sağlanmaya çalışıldı. Ancak dış ticaret açık vermeye devam etti. ABD’den de 1948’e kadar beklenen mali destek sağlanamadı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra devletçi ekonomi politikasından özel teşebbüse ağırlık veren liberal ekonomiye geçişin ilk adımları atıldı. Türkiye 1947’de Uluslararası Para Fonuna (IMF) ve Dünya Bankasına üye oldu. 1947’de ABD Başkanı Truman, Türkiye’ye mali yardım ve kredi verilmesine yönelik Marshall Planı adıyla bilinen programı açıkladı. Türkiye bu plan çerçevesinde 1948’den itibaren ABD’den mali yardım ve kredi almaya başladı. 1945’te Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu kabul edilerek arazisi olmayan çiftçiyi toprak sahibi yapmak ve tarıma elverişli toprakların üretime kazandırılması amaçlandı.

II. Dünya Savaşı halkın büyük kesimini olumsuz etkiledi. Ancak hükümetin aldığı önlemlerle özellikle memurlar yapılan yardımlar sayesinde ekonomik sıkıntılardan daha az etkilendiler. Halkın büyük bölümünü oluşturan ve kırsal kesimde yaşayan çiftçiler, düşük fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kaldıklarından birçoğu savaş yıllarında ve sonrasında yaşadıkları yerleri terk ederek şehirlere göç etmeye başladılar. Savaş sonrasında nüfus artış hızı doğum oranının artmasıyla yükseldi.

II. Dünya Savaşı sonrasında basına yönelik kısıtlamalar azaldı, gazete ve dergi sayıları aitti. Büyük Doğu Mavi, Yeditepe, Pazar Postası, Markopaşa bu dönemin başlıca dergileri arasındaydı. Edebiyatta Orhan Veli, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat’ın başını çektiği Garip Akımı ön plana çıktı. Roman ve tiyatro alanlarında da birçok eser yazıldı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!