“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 179
4. II. Dünya Savaşı’nda Türkiye ekonomik açıdan zor günler yaşadı. Bütçenin büyük kısmı savunma harcamalarına ayrıldı. İş gücünün azalması, ithalatın yapılamaması üretimin azalmasına yol açtı. Birçok ürün ancak yüksek fiyatlarla karaborsadan temin edilebildi. Aşağıdakilerden hangisi hükümetin ekonomi alanında aldığı önlemlerden değildir?
A) Millî Korunma Kanunu’nu kabul edildi.
B) Büyük şehirlerde ekmek karneyle verilmeye başlandı.
C) Varlık Vergisi kabul edildi.
D) Teşvik-i Sanayi Kanunu kabul edildi.
E) Narh uygulandı ve karaborsayla mücadele edildi.
- Cevap: D
5. Mihver Devletlerin II. Dünya Savaşı’nda yenilmesiyle dünya siyasetinde yeni bir dönem başladı. Savaş sonunda Müttefik Devletler yeni dünya düzenini kurmak için çeşitli konferanslar ve toplantılar yaparak Mihver Devletlerle imzalanacak barış antlaşmalarının temel şartlarını ve yöntemlerini belirlemiştir. Müttefik Devletlerin, Almanya ve İtalya ile imzalanacak barış antlaşmaların şartlarını belirlediği toplantı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nyon Konferansı
B) Potsdam Konferansı
C) Kahire Konferansı
D) Tahran Konferansı
E) Moskova Konferansı
- Cevap: B
6. II. Dünya Savaşı milyonlarca insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açtı. Özellikle Avrupa’da şehirler ağır tahribata uğradı, tüm kaynaklar savaş için kullanıldığından savaşın ardından ağır bir ekonomik bunalım ortaya çıktı. II. Dünya Savaşı’nın yol açtığı bu durum, aşağıdakilerden hangisine zemin hazırlamıştır?
A) İngiltere ve Fransa’nın yeni sömürgeler elde etmesine
B) SSCB’nin Orta ve Doğu Avrupa’da yayılmasına
C) Milletler Cemiyetinin kurulmasına
D) Tek kutuplu bir dünya düzeninin ortaya çıkmasına
E) Kapitalizmin Avrupa’nın geneline hâkim olmasına
- Cevap: B
Ç. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. II. Dünya Savaşı’nın başlıca sebepleri nelerdir?
- Cevap: II. Dünya Savaşı’nın başlıca sebepleri, Almanya’nın yayılmacı politikaları, İtalya ve Japonya’nın benzer istekleri, Versay Antlaşması’nın yarattığı hoşnutsuzluk, ekonomik sıkıntılar, ulusal gurur ve çatışmalar, Hitler’in iktidara gelmesi ve Mihver Devletleri ile Müttefik Devletler arasındaki gerilimlerdir.
2. Birleşmiş Milletlerin başlıca amaçları nelerdir?
- Cevap: Birleşmiş Milletlerin başlıca amaçları, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak, uluslararası iş birliğini teşvik etmek, uluslararası sorunları çözmek ve insan hakları ile sosyal gelişmeyi teşvik etmektir.
3. II. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin izlediği dış politikayı kısaca açıklayınız.
- Cevap: II. Dünya Savaşı’nda Türkiye dış politikada tarafsızlık ve denge politikası izlemiş, savaşa doğrudan katılmamış ancak Müttefik Devletler ile yakın ilişkiler sürdürmüştür.
4. Türkiye hangi gerekçelerle savaş sonuna kadar Müttefik Devletler yanında savaşa girmemiştir?
- Cevap: Türkiye, savaşa girmeme gerekçeleri olarak tarafsızlık politikasını benimsemiş, ekonomik sıkıntıları ve coğrafi konumu nedeniyle savaşa doğrudan katılmamıştır.
5. II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin ekonomik durumunu kısaca açıklayınız.
- Cevap: II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin ekonomik durumu olumsuz etkilenmiş, savaş ekonomik sıkıntılara yol açmıştır.
6. Yalta Konferansı’nda SSCB’nin Türkiye ile ilgili talebi nedir?
- Cevap: Yalta Konferansı’nda SSCB’nin Türkiye ile ilgili talebi, Türkiye’ye Karadeniz’deki bazı toprakları vermek ve Boğazlar’ın denetimini paylaşmak istemesidir.
7. Potsdam Konferansı’nda Almanya ile ilgili hangi kararlar alınmıştır?
- Cevap: Potsdam Konferansı’nda Almanya ile ilgili kararlar, Almanya’nın dört işgal bölgesine ayrılması, savaş suçlularının yargılanması ve Almanya’nın silahsızlandırılması gibi konuları içermektedir.
8. II. Dünya Savaşı’nın başlıca sonuçları nelerdir?
- Cevap: II. Dünya Savaşı’nın başlıca sonuçları arasında Nazi Almanyası ve Japonya’nın yenilgisi, Soğuk Savaş’ın başlangıcı, Birleşmiş Milletler’in kurulması ve Avrupa’nın yeniden yapılanması yer almaktadır.
9. I. Dünya Savaşı’nın ardından Filistin’e gerçekleşen Yahudi göçü hangi sorunlara neden olmuştur?
- Cevap: I. Dünya Savaşı’nın ardından Filistin’e gerçekleşen Yahudi göçü, Arap nüfusu ile Yahudi nüfusu arasında gerilime neden olmuş, toprak talepleri ve siyasi anlaşmazlıklara yol açmıştır.
10. II. Dünya Savaşı’nın ardından Orta Doğu’daki başlıca gelişmeler nelerdir?
- Cevap: II. Dünya Savaşı’nın ardından Orta Doğu’da başlıca gelişmeler, İsrail’in kuruluşu, bağımsız Arap devletlerinin ortaya çıkışı, bağımsızlık hareketleri ve bölgesel çatışmaların artmasıdır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap