“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 175
4. II. Dünya Savaşı’nın Siyasi, Toplumsal ve Ekonomik Sonuçları
II. Dünya Savaşı boyunca milyonlarca insan hava saldırıları, katliamlar, hastalıklar ve açlık gibi nedenlerle hayatını kaybetti. Uluslararası savaş hukuku yok sayılarak insan hakları ihlal edildi. Çok sayıda insan toplu sürgünlere zorlandı, toplama kamplarında yaşamaya gönderildi. Milyonlarca ev yıkıldı, şehir ve kasabalar tahrip oldu, insanlar yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldılar.
Savaşın sonunda, savaş suçlarına ve insanlığa karşı işlenen suçlara bakmak üzere Nürnberg Mahkemesi kuruldu. Birleşmiş Milletler, 9 Aralık 1948’de “Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme”yi ve 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul etti. Almanya ve Avusturya Müttefik Devletlerin ortak kontrolü altına girerken Japonya ABD tarafından işgal edildi. Almanya, Doğu ve Batı olarak iki parçaya ayrıldı. İngiltere ve Fransa dünya siyasetindeki etkinliklerini yitirmeye başladı ve bu devletlerin sömürgeleri arasında bağımsızlık hareketleri hızlandı. SSCB Avrupa’nın doğusuna hâkim olarak büyük bir güç hâline geldi. Doğu Avrupa ülkelerinde (Polonya, Romanya, Macaristan, Çekoslovakya, Bulgaristan,
Yugoslavya, Arnavutluk) SSCB’nin etkisiyle komünist yönetimler kuruldu. ABD savaşa kadar sürdürdüğü dünya siyasetine karışmama anlayışını terk ederek dünya düzeninin diğer büyük gücü hâlini aldı.
II. Dünya Savaşı sonunda ABD ve İngiltere’nin yayınladığı Atlantik Bildirisi çerçevesinde Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruldu ve Milletler Cemiyeti yetkilerini bu teşkilata devretti (19 Nisan 1946).
II. Dünya Savaşı’ndan sonra kalıcı bir barış düzeni kurulması hedeflenmesine rağmen birkaç yıl içinde gergin bir ortama girildi. Daha savaş devam ederken başlayan fikir ayrılıkları derinleşerek devletler arasında kutuplaşmalara yol açtı. II. Dünya Savaşı sonunda iki önemli güç hâline gelen ABD ve SSCB’nin önderliğinde farklı ideolojilere dayalı “Batı Bloku” ve “Doğu Bloku” ortaya çıktı. İki blok arasındaki gerginlikler nedeniyle “Soğuk Savaş” denilen döneme girildi. Yeniden silahlanma yarışı başladı ve özellikle nükleer silahların geliştirilmesine önem verildi.
5. Orta Doğu’daki Gelişmeler
II. Dünya Savaşı sonrasında Orta Doğu’daki en önemli gelişme İsrail Devleti’nin kurulmasıydı. İlk kongresini 1897’de düzenleyen Dünya Siyonist Örgütü tüm Yahudileri Filistin’de toplamayı hedefliyordu. Filistin’in Osmanlı topraklarında yer alması nedeniyle Dünya Siyonist Örgütü bu bölgeyi Yahudilere vermesi karşılığında Osmanlı Devleti’nin dış borçlarını ödemeyi Padişah II. Abdülhamit’e önerdi ancak padişahtan olumsuz yanıt aldı.
I. Dünya Savaşı’nın sonlarında Filistin’deki Osmanlı yönetiminin sona ermesi, Yahudi devletinin kurulmasının önündeki en önemli engeli kaldırdı. 2 Kasım 1917’de, İngiliz Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour (Artur Ceyms Balfur), Siyonist önderlerden Walter Rothschild’e (Voltır Rotşilt) gönderdiği ve Balfour Deklarasyonu denilen mektubunda Yahudi halka Filistin’i yurt edinme konusundaki desteğini bildirdi.
I. Dünya Savaşı’nın ardından Filistin’de kurulan İngiliz manda yönetimi Yahudi göçünün önünü açtı (Görsel 5.17). Yahudilerin sayısı 1947’de 570.000’e ulaştı.
Buna karşı Filistin’deki Arapların sayısı 1.200.000’i geçiyordu. II. Dünya Savaşı’nda Hitler’in Yahudilere uyguladığı soykırım, İsrail Devletı’nin kurulması konusunda dünya kamuoyunda desteğin artmasına neden oldu.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap