Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 17

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 17

Mustafa Kemal okul çağına geldiğinde anne ve babası arasında fikir ayrılığı baş gösterdi. Mustafa Kemal’in iyi bir eğitim almasını isteyen annesi ve babası onun eğitimi konusunda farklı görüşlere sahipti. Mustafa Kemal anılarında bu konuyu şöyle anlatıyor:

Çocukluğuma dair ilk hatırladığım şey, mektebe gitmek meselesine aittir. Bundan dolayı anamla babam arasında şiddetli bir çatışma vardı. Annem, ilahilerle mektebe başlamamı ve mahalle mektebine gitmemi istiyordu. Memur olan babam, o zaman yeni açılan Şemsi Efendi’nin mektebine devam etmeme ve yeni usullere göre okumama taraftardı. Nihayet babam işi ustaca halletti. İlk önce eski tarzda merasimle mahalle mektebine başladım. Bu suretle annemin gönlü oldu. Birkaç gün sonra da mahalle mektebinden çıktim, Şemsi Efendi’nin mektebine yazıldım.” (Ahmed Emin Yalman, Yakın Tarihte Gördüklerim ve Geçirdiklerim 11888-1922, s.700-701)

a. Şemsi Efendi Mektebi

Kısa bir süre mahalle mektebine giden Mustafa Kemal, daha sonra Şemsi Efendi Mektebine devam etti (1886). Şemsi Efendi Mektebinde yeni eğitim metotları uygulanmakta, farklı eğitim araçlarından derslerde yararlanılmaktaydı. Başarılı bir öğrenci olan Mustafa Kemal’in yetenekleri ve zekâsı, öğretmeni Şemsi Efendi’nin (Görsel 1.6) dikkatini çekiyordu. Onun kendi mektebinde bulunmasından son derece memnundu.

Ali Rıza Efendi, Mustafa Kemal Şemsi Efendi Mektebinde okurken vefat etti. Bunun üzerine Zübeyde Hanım çocuklarını alarak kardeşi Hüseyin Efendi’nin çalıştığı Selanik yakınlarındaki çiftliğe yerleşti. Mustafa Kemal’in öğrenim hayati kesintiye uğradı. Bu durumdan annesi rahatsız oluyordu. Zübeyde Hanım Mustafa Kemal’in öğrenimine devam etmesini istiyordu.
Bir süre sonra Mustafa Kemal’in Selanik’teki halasının yanına giderek okula devam etmesine karar verildi.

b. Selanik Askerî Rüştiyesi

Mustafa Kemal, Selanik’e döndükten sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesine başladı (1893). Ancak o, askerî bir okula giderek subay olmak istiyordu. Çevresinde gördüğü subaylardan etkilenerek Askerî Rüştiye sınavlarına girip başarılı olarak Selanik Askerî Rüştiyesine başladı. Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesinde davranışları ve derslerdeki başarısı ile öğretmenlerinin takdirini kazandı. Matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi de bu öğretmenlerden biriydi. Yüzbaşı Mustafa Efendi Mustafa’ya hayati boyunca taşıyacağı Kemal ismini verdi. Mustafa Kemal’e bu ad, davranışlarındaki olgunluk ve başarıları nedeniyle verilmiştir. Mustafa Kemal’in ileri görüşlü, akılcı ve kararlı bir kişiliğe sahip olmasında Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin önemli bir rolü vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!