“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 168
Almanya’nın 1941’de Yunanistan’ı işgali ve Bulgaristan’ın Mihver Devletlere katılmasıyla savaş tehlikesi Türkiye sınırına dayandı. Türk ordusu savunma önlemlerini arttırdı. Ancak Almanya, Türkiye’nin Müttefik Devletler ile yakınlaşmasını önlemek için ülkemize saldırmayacağını taahhüt ettı ve iki devlet arasında 18 Haziran 1941’de “Türk-Alman Saldırmazlık Paktı” imzalandı (Görsel 5.7). Bu antlaşmanın ardından Alman ordusu SSCB’ye karşı saldırıya geçti. Böylece Türkiye rahat bir nefes alarak savaşın topraklarına sıçraması tehlikesinden kurtuldu.
1942’de Alman ilerleyişinin Stalingrad’ta durdurulması ve Mihver Devletlerin Kuzey Afrika’da yenilmesi üzerine Müttefik Devletlerin Türkiye’nin savaşa girmesi yönündeki beklentileri arttı. İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile görüşmek için 30 Ocak 1943’te Adana’ya geldi (Görsel 5.8). Winston Churchill Türkiye’nin altı ay içinde Müttefik Devletler yanında savaşa girmesini isterken İsmet İnönü, Türk ordusunun ihtiyaçları olduğunu ve hazırlıkların zaman alacağını belirtti. Buna rağmen Türkiye’nin askerî malzeme ihtiyacı tam anlamıyla karşılanmamışken 1943 yılı sonlarında Türkiye’nin savaşa girmesi için baskılar yeniden arttı. ABD Başkanı Franklin Roosevelt ve Winston Churchill, İsmet İnönü’yü Mısır’ın başkenti Kahire’ye davet ettiler. 4-6 Aralık 1943’te gerçekleşen Kahire görüşmelerinde (Görsel 5.9) İsmet İnönü, Türkiye’nin talep ettiği askerî malzemelerin sağlanması durumunda savaşa katılmayı kabul etti. Ancak Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak bir askerî yardım yapılmadı ve Türkiye savaş dışı kalmayı sürdürdü.
1944 yılına gelindiğinde Almanlar birçok cephede gerilemeye başlamıştı. Türkiye savaş sonrasında oluşacak yeni dünya düzeninde kendisine yer bulmak amacıyla Müttefik Devletler ile ilişkilerini güçlendirmeye çalıştı. Türkiye, Almanya ile tıcari ilişkilerine son verirken Boğazlardan Alman gemilerinin geçişine de engel olmaya başladı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 168 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap