“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 163
1. II. Dünya Savaşı’nın Sebepleri
I. Dünya Savaşı’nın sonunda İttifak Devletleri grubu yenilmiş ve ağır koşullar içeren antlaşmalar yapmak zorunda bırakılmışlardı. İttifak Devletleri grubunun başını çeken Almanya 1919’da imzaladığı Versay Antlaşmasının haksız maddeler içerdiğini ve yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyordu. Versay Ant- laşması’nın ağır ekonomik şartları nedeniyle 1920’lerde büyük ekonomik problemler yaşayan Almanya’da 1933’te Adolf Hitler önderliğindeki Naziler iktidara geldi. Hitler, Versay Antlaşması’nı ortadan kaldırmaya çalışarak hızla ülkesinin silahlı kuvvetlerini güçlendirmeye başladı.
Almanya ve İtalya’nın saldırgan politikası karşısında Milletler Cemiyeti barışı korumak ve anlaşmazlıkları diplomasiyle çözmek konusunda yetersiz kaldı. Milletler Cemiyeti 1931’de Japonya’nın, Çin’in Mançurya bölgesini ve İtalya’nın, Etiyopya’yı işgal etmesini önleyemedi. Milletler Cemiyetinin zayıflığından faydalanan Hitler, 1936’da Almanya’nın Ren Irmağı’nın batisında kalan topraklarına askerî birliklerini gönderdi. Mevcut sınırlarını genişletmek isteyen Almanya, İtalya ve Japonya, 1937’de Berlin-Roma-Tokyo Mihveri diye adlandırılan bir ittifak kurdu. Bu ülkeler Mihver Devletler olarak adlandırıldı. 1938’de Almanya, Avusturya ile birleştiğini ilan ederek bu ülkeyi ilhak etti. Daha sonra Çekoslovakya’da Alman asıllıların çoğunlukta olduğu Südet bölgesi üzerinde hakkı olduğunu ileri sürdü. İngiltere ve Fransa, bu konuda bir cephe oluşturamadı ve bölge Almanya’ya bırakıldı. 1939’da Çekoslovakya tamamen Almanya’nın işgali altina girdi. İtalya da aynı yıl Arnavutluk’u işgal etti.
Almanya, SSCB ile anlaşarak bu devletle Baltik bölgesini ve Polonya’yı paylaştı. İngiltere, Alman saldırısına karşı Polonya ile bir ittifak antlaşması yapti. İngiltere ve Fransa SSCB ile ilişkilerini de kesti. Almanya’nın 1 Eylül 1939’da Polonya’ya saldırması üzerine II. Dünya Savaşı başladı (Gazete haberi 5.1).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap