“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 16
Etkinlik
Aşağıdaki fotoğrafta Selanik’in hangi özellikleri dikkatinizi çekti? Açıklayınız.
- Cevap: Selanik bir liman kentidir. Bu ticaretin gelişmesini ve dış ülkelerle kültürel ve ekonomik etkileşim içinde olduğunu gösterir. Ayrıca yüksek binaların olması gelişmiş ve zengin bir şehir olduğunu bize anlatmaktadır. Camilerin olması Müslümanlığın şehirde etkili olduğunu gösterir.
Etkinlik
Aşağıdaki metni okuyarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.
“Selanik, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasında seçkin, zengin bir il merkezi olmak üstünlüğünü göstermiş ve sürdürmüştür. Selanik, limanıyla Doğu-Batı arasındaki ticarette önemli bir konumda olmuştur. Kent, Batı uygarlığının nimetlerinden erken yararlanmıştı. XIX. yüzyılda geniş caddeleri, görkemli binaları ve alışveriş mağazaları, su, hava gazı, tramvay kuruluşları ve Avrupa gruplarının sık sık geldiği tiyatro topluluklarıyla âdeta bir Batı kentini andırıyordu. Orta Avrupa’nın Akdeniz’e açılan iskelesi durumunda olan Selanik, daha 1871’de demir yolu ile Üsküp’e bağlanmış, daha sonra bu yol 1888’de Belgrat demir yolu ile birleşmiş, 1890’da Selanik-Manastır ve 1896’da ise Selanik-İstanbul hatları işletmeye açılmıştı. Böylece liman kenti, Güney-Doğu Avrupa’nın en önemli ticaret merkezi olmuştur. Ekonomik gücü hızla artan Selanik, Osmanlı İmparatorluğu’nun başta gelen ithalat ve ihracat kenti hâline gelmiştir. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde bulunan kent, Türklerden kalma birçok tarihî yapıyla da donanmıştır. XIX. yüzyılın ikinci yarısından Balkan Savaşı başlangıcına dek geçen süre içinde Selanik’te canlı bir Türk basın hayatının da varlığı dikkati çekmektedir.
1869’da yayımlanmaya başlayan ‘Selanik’ ve haftalık olarak 1872’de yayımlanmaya başlayan ‘Rumeli’ gazeteleri vardı. Sonraları Yunus Nadi’nin başyazarlığını yaptığı günlük ‘Rumeli’ gazetesinden başka, ‘Kadın’, sonra adı ‘Bağçe’ olan ‘Çocuk Bahçesi’ ve Ali Canip Yöntem’in çıkardığı ve içinde ‘Yeni Lisan’ bayraktarlığının yapıldığı ‘Genç Kalemler’ bunlardan bazılarıydı.” [Cemil Sönmez, Atatürk’ün Yetişmesi ve Öğretmenleri, s. 2-3. (Düzenlenmiştir.)]
1. Selanik’in ekonomik ve kültürel durumuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Selanik, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasında seçkin bir il merkeziydi. Kent, limanı ve ticaret imkanlarıyla Doğu-Batı ticaretinde önemli bir konuma sahipti. Selanik, Batı uygarlığının etkisini erken dönemde hissetmiş ve geniş caddeleri, görkemli binaları, alışveriş mağazaları ve Avrupa’dan gelen tiyatro topluluklarıyla Batı kentlerini anımsatan bir görünüme sahipti. Ekonomik gücü hızla artmış ve Osmanlı İmparatorluğu’nun önde gelen ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir.
2. Selanik’in kültürel ve sosyal yapısı Mustafa Kemal’in hangi özelliklerinin gelişmesini sağlamış olabilir?
- Cevap: Selanik’in kültürel ve sosyal yapısı, Mustafa Kemal’in hoşgörü, çok kültürlülük ve ulusal bilinç gibi özelliklerinin gelişmesini sağlamış olabilir. Kent, farklı etnik grupları bir arada yaşatan ve zengin bir kültürel ortam sunan bir yerdi. Bu ortam, Mustafa Kemal’in farklı kültürleri tanıma, anlama ve bir arada yaşama becerilerini geliştirmesini desteklemiş olabilir. Ayrıca, Selanik’teki siyasi çalkantılar ve milliyetçilik hareketleri, onun bağımsızlık ve adalet duygularını güçlendirmiş ve ulusal bilincin oluşmasına katkıda bulunmuş olabilir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap