Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 155

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 155

Ekonomide liberalizm, serbest ticareti ve hükümetlerin ekonomiye müdahale etmemesini savunuyordu. Dünya ekonomisine büyük oranda hâkim olan liberal anlayış 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı ile sarsıldı. Liberalizmin gözden düşmesiyle birlikte totaliter rejimler ve ekonomide devletçi ekonomi modelleri güç kazandı.

b. Sosyalizm

Sosyalizm birçok ideoloji gibi kaynağını Fransız ihtilali’nden almıştır. Vatandaşlar arasındaki siyasi eşitliğin ekonomik eşitliğe dönüştürülmesi konusundaki tartışmalar sosyalizm düşüncesinin doğmasını sağlamıştır. Sosyalizm, liberalizmden farklı olarak XIX. yüzyıl boyunca fikir olarak kalmış ancak 1917’de Bolşevik ihtilali ile uygulama alanı bulmuştur.
Sosyalizmin çıkış amacı kapitalist ekonomiyi ortadan kaldırmak ve yerine ortak mülkiyet anlayışına dayanan bir ekonomi oluşturmaktı. Sosyalizm, sosyal ve ekonomik alanda toplumsal refahı devlet kararlarının getireceğini ve üretim araçlarının hâkimiyetinin toplumlara ait olduğunu savunur. işçilerin yönetime katılmalarını destekleyen, ortak mülkiyetin olması gerektiğine inanan bir düşüncedir. Sosyalizmin pek çok çeşidi vardır. Sosyalizm küçük bir soylu, zengin ya da kapitalist sınıf yerine geniş kitlelerin yararına ekonominin işletilmesi gerektiğini savunur. Sosyalizm, devletçi bir modeldir ancak Atatürk Dönemi’nde ülkemizde uygulanan devletçilikten farklıdır. Sosyalizimde devlet tüm üretim araçlarına ve bankalara sahiptir. Özel teşebbüsün sosyalizmde yeri yoktur. I. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Sovyetler Birliği, sosyalizmi benimseyen bir devlet olup tek partili bir rejime sahipti. Lenin’in önderliğinde Komünist Parti tarafindan yönetilen Sovyetler Birliği BrestLitovsk Antlaşması ile kaybettiği toprakları geri almayı umuyordu. Batılı ülkelerle ilişkileri iyi değildi. Lenin’den sonra başa geçen Stalin muhaliflerini ortadan kaldırdı ve 1928’den itibaren ülkenin sanayileşmesine yönelik planları uygulamaya geçirdi.

c. Kapitalizm

Kapitalizm, özel mülkiyetin üretimi kontrol ettiği, yatırım, dağılım, gelir, mal ve hizmet fiyatlarını serbest piyasa ekonomisinin belirlediği sosyal ve ekonomik sistemdir. Bu sistemde bireyler ya da grupların oluşturduğu şirketler ekonomiye yön verir. Kapitalizm, Avrupa’da feodal düzenin sona ermesiyle birlikte Batı dünyasında başlayan etkinliğini günümüzde de sürdürmektedir. Kapitalizmin öngördüğü sistem XIX. yüzyıldan itibaren önemli eleştirilerle karşılaşmıştır. Buna göre kapitalizm, insanlar arasında sosyal ve ekonomik olarak ciddi eşitsizliklere yol açmaktadır. Kapitalizme Dünya Ekonomik Bunalımı’ndan sonra eleştiriler artsa da II. Dünya Savaşı öncesi İngiltere, Fransa, ABD gibi büyük güçlerin önemli bölümünde geçerli olan sistem kapitalizimdi.

ç. Komünizm

Komünizm, tüm malların ortak mülkiyeti fikrine dayanan bir ideolojidir. Bu ideoloji sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzeni amaçlamaktadır. Komünizmde, kapitalizmin ortadan kaldırılması gerektiği düşüncesi savunulur. Sosyalizmle arasındaki en önemli fark komünizmde özel mülkiyet fikrine hiçbir şekilde yer verilmemesi ve bütün üretim araçlarının devletin elinde bulunmasıdır. Ayrıca sosyalizm komünizmin bir alt evresi olarak görülmektedir. Buna göre komünist toplum düzenine geçişte sosyalizm bir basamak olacak ve insanlar zaman içinde komünizme geçeceklerdir.

d. Faşizm

Faşizm, İtalya’da Benito Mussolini tarafindan oluşturulan bir ideolojidir. Faşizm otoriter devlet düzenini öngörmektedir. Birçok ülkeye de örnek olan faşizm, nasyonal sosyalizmi (nazizm) de etkilemiştir. Liberalizm, demokrasi, sosyalizm ve komünizme karşı olan faşizm, devleti güçlendirmeye büyük önem verir. Güçlü ulusların, daha güçsüz ulusların yerine geçerek topraklarını genişletmeye hakkı olduğunu ileri sürer.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!