Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 151

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 151

9. Hatay’ın Ana Vatana Katılması

Hatay, Millî Mücadele sırasında Ankara Antlaşması’yla Fransa’nın mandası altındaki Suriye’ye bırakılmıştı. Bu antlaşmaya göre Hatay’da özel bir yönetim kurulacak, Türklerin kültürel hakları korunacak, Türkçe resmî dil kabul edilecek ve Türk parası kullanılabilecekti. Ancak Fransa antlaşmanın hükümlerini gereği gibi uygulamıyordu. Misak-ı Millî içinde yer alan Hatay’ın durumunu Mustafa Kemal yakından takip ediyordu. Türkiye Milletler Cemiyetine başvurarak barışçı yollarla Hatay konusunu çözüme kavuşturmak istedi. Türkiye Milletler Cemiyetine başvurusunda bölge halkının kendi geleceğini belirleme hakkının olduğunu, burada yaşayanların haklarının verilmesi gerektiğini belirtti.

Fransa, Almanya’nın hızla silahlanması ve saldırgan bir politika izlemeye başlaması üzerine 1936’da Suriye’deki manda yönetimine son verdi. Bunun üzerine Türkiye Hatay’ın bağımsızlığı için yeniden harekete geçti. Fransa’nın Hatay’dan çekilmesinden sonra Milletler Cemiyeti Hatay konusunu incelemek üzere bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon Hatay’da Türklerin çoğunlukta olduğunu, bölgenin Suriye’ye bağlanamayacağını ve Hatay’da bağımsız bir devlet kurulması gerektiğini belirtti. Milletler Cemiyeti bu rapor doğrultusunda Hatay Devleti için bir anayasa hazırlatti. Atatürk, Hatay’ın ana vatana katılması konusunda kararlılığını 1936 yılı Meclis açılış konuşmasında şu sözlerle ifade etti:

“Bu sırada milletimizi gece gündüz meşgul eden başlıca büyük mesele, hakiki sahibi Türk olan İskenderun, Antakya ve havalisinin mukadderatıdır. Bunun üzerinde ciddiyet ve katiyetle durmaya mecburuz. Daima kendisiyle dostluğa çok ehemmiyet verdiğimiz Fransa ile aramızda tek mesele budur. Bu işin hakikatini bilenler ve hakkı sevenler, alakamızın şiddetini, samimiyetini anlar ve tabii görürler.” (Abdurrahman Çaycı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, s. 455.)

Türkiye’nin etkin politikası ve Fransa’nın Avrupa’da yaklaşan savaş tehlikesi karşısında Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek istemesi üzerine 3 Temmuz 1938’de iki devlet Hatay’ın toprak bütünlüğünün korunması ve Hatay’da seçimlerin yapılması konusunda anlaştı. 5 Temmuz 1938’de Türk askerleri halkın sevinç gösterileri arasında Hatay’a girdi (Görsel 4.10). 22 Ağustos 1938’de seçimler yapıldı ve 2 Eylül 1938’de Hatay Devleti kuruldu. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen seçildi. Hatay Devleti Meclisi, 30 Haziran 1939’da Türkiye’ye katılma kararı aldı. Bu kararın 7 Temmuz 1939’da TBMM’de onaylanmasıyla Hatay, Türkiye’nin bir ili hâline geldi. (Gazete haberi 4.3)

Türkiye sorunlarını hangi dış politika ilkelerine göre çözümlemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye, dış politika ilkeleri olarak ulusal çıkarları ve halkın iradesini ön planda tutmuştur. Hatay sorununda da bu ilkelere sadık kalarak, bölgedeki Türk nüfusunun haklarını savunmuş ve barışçı yollarla sorunu çözümlemiştir.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 151 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!