Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 15

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 15

A. MUSTAFA KEMAL’İN EĞİTİM VE ASKERLİK HAYATI

1. Mustafa Kemal’in Ailesi ve Okuduğu Okullar

Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir (Görsel 1.1). Babası Ali Rıza Efendi (Görsel 1.2) ve annesi Zübeyde Hanım (Görsel 1.3) Rumeli’nin fethinden sonra Anadolu’dan gelen Türkmenlerdendir. Ali Rıza Efendi önce gümrük memurluğuyla ve daha sonra ticaretle ailesinin geçimini sağlamıştır.

Zübeyde Hanım ve Ali Rıza Efendi’nin altı çocukları oldu. Mustafa Kemal ve Makbule dışında Fatma, Ahmet, Ömer ve Naciye küçük yaşlarda vefat ettiler.

Mustafa Kemal’in çocukluk ve gençlik döneminin bir bölümünü geçirdiği Selanik (Görsel 1.4), Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki en gelişmiş şehirlerinden biriydi. Canlı bir ticari hayatın bulunduğu şehirde işlek bir liman ve demir yolu hattı bulunuyordu.

Ulaşım imkânları sayesinde buradan Osmanlı Devleti’nin ve Avrupa’nın birçok bölgesine kolayca ulaşılabiliyordu. Bu sayede çok sayıda yerli ve yabancı tüccar alışveriş yapmak için bu şehre geliyordu. Ulaşımın gelişmiş olması özellikle Avrupa’daki yayınların kolayca buraya gelmesini sağlıyordu. Bu yayınlar sayesinde Selanik halkı, Osmanlı Devleti’nin birçok yerine göre ülkedeki ve dünyadaki gelişmelerden daha kolay haberdar oluyordu.

Selanik’te nüfusun çoğunluğunu oluşturan Türklerin yanında Rum, Bulgar, Sırp, Ermeni, Yahudi gibi farklı milletler bir arada yaşıyordu. Bu durum, zengin ve çok kültürlü bir ortamın oluşmasını sağlamıştı. Ancak XIX. yüzyılda Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik düşüncesi Selanik’i içine alan Rumeli’de huzur ortamının bozulmasına neden olmuştu. Yüzyıllarca beraber yaşayan Rum, Sırp, Bulgar gibi milletler bağımsızlık için devlete karşı kanlı ayaklanmalar çıkarmaktan çekinmiyorlardı. Selanik’in de bulunduğu bölge, bu ayaklanmaların sıkça görüldüğü bir yer hâline gelmişti. Çeteler kuran Rumlar, özellikle Türklere zarar vererek onları göçe zorluyorlardı. Bu sayede bölgeyi Yunanistan’a bağlamaya çalışıyorlardı.

Selanik’in siyasi, sosyal ve kültürel yapısı Mustafa Kemal’in kişiliğinin oluşmasını nasıl etkilemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Selanik’in siyasi, sosyal ve kültürel yapısı, Mustafa Kemal’in kişiliğini etkilemiştir. Selanik, çok kültürlü bir şehir olduğu için Mustafa Kemal, farklı etnik gruplarla bir arada yaşama ve hoşgörü geliştirme fırsatı bulmuştur. Aynı zamanda, bölgedeki siyasi çalkantılar ve milliyetçilik hareketleri, onun bağımsızlık ve adalet duygularını güçlendirmiş ve ulusal bilinç oluşturmuştur. Selanik’in canlı ticaret hayatı ve ulaşım imkanları, genç Mustafa Kemal’in dünya gelişmelerine aşina olmasını sağlamış ve onun vizyonunu genişletmiştir. Tüm bu deneyimler, onun gelecekte Türkiye’nin kurtarıcısı ve modernleştiricisi olmasında önemli bir rol oynamıştır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!