“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 145
Serbest Cumhuriyet Fırkası Mustafa Kemal’in de birçok arkadaşını bu yeni partiye girmeye teşvik etmesiyle hızla teşkilatlandı. Fethi Bey partisini tanıtmak için yurt gezisine çıktı. Partinin İzmir Mitingi’nde yaşanan kargaşada ölenler ve yaralananlar oldu. Bu olaylar Ankara’da, inkılaplara karşı bir hareketin başlangıcı olarak görüldü. Ülkede henüz çok partili demokrat hayata geçiş için şartların oluşmadığını, partinin amaçladığı çizgi dışına çıkarak ülkede huzur ve güveni tehdit eder bir noktaya gittiğini düşünen Fethi Bey, 17 Kasım 1930 tarihinde partisini kapattı. 6
Etkinlik
Mustafa Kemal’in Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasıyla ilgili düşüncelerini içeren aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
“Atatürk’ün en büyük ideali ve özlemi, Meclis’te iktidar partisinin yanında bir muhalefet partisinin bulunması ve böylelikle denetimin daha etkin şekilde yapılmasıydı. Bir muhalefet partisinin varlığı çok şeyi değiştirecekti. Gerçek halk egemenliği kurulacak, halk egemenliği fikri ve bilinci gelişecek, iktidarın yanlışları ve suistimalleri hemen meydana çıkarılacaktı. Ülkedeki hoşnutsuzluklar ve şikâyetler de Atatürk’ün gözünden kaçmıyordu. Ekonomik durumun bozukluğundan şikâyetçiydi. Tek parti ile ne bunların düzeltilebileceğini ne de halk egemenliğinin ve özgürlüklerin tam olarak sağlanabileceğini anlamıştı. Bu nedenle ikinci bir siyasi parti kurmaya karar verdi. Ülkede ve Meclis’te yeni bir denetim mekanizmasının oluşturulmasının, dolayısıyla bir muhalefet hareketinin başlatılmasının zamanı geldiğine kanaat getirdi.” [Hulusi Turgut (Haz.), Kılıç Ali’nin Anıları, s. 255-256. (Düzenlenmiştir.)]
1. Mustafa Kemal Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasıyla ülkede hangi değerlerin gelişeceğini düşünmektedir?
- Cevap: Mustafa Kemal, Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasıyla halk egemenliği fikri ve bilincinin gelişeceğini, iktidarın yanlışları ve suistimallerinin daha hızlı ortaya çıkarılacağını düşünmektedir.
2. Mustafa Kemal’in şikâyetçi olduğu konular nelerdir?
- Cevap: Mustafa Kemal’in şikayetçi olduğu konular arasında ekonomik durumun bozukluğu ve halkın hoşnutsuzluğu bulunmaktadır.
Etkinlik
Demokrasinin tüm kurumlarıyla hayata geçebilmesi için çoğulcu yönetim ve çok partili demokratik yaşam neden gereklidir? Aşağıya yazınız.
- Cevap: Çoğulcu yönetim ve çok partili demokratik yaşam, demokrasinin tüm kurumlarıyla hayata geçebilmesi için gereklidir çünkü bu yaklaşım, farklı siyasi görüşlere sahip olanların temsil edilmesini sağlar. Bu da toplumun çeşitli kesimlerinin ihtiyaçlarının ve düşüncelerinin dikkate alınmasını, siyasi çeşitliliği ve rekabeti teşvik eder. Bu sayede demokratik süreçler daha sağlam temellere dayanır ve kararlar daha geniş bir katılımla oluşturulabilir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 145 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap