“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 144
Mustafa Kemal, olay sonrasında şunları söylemiştir:
“Temeli büyük Türk milletinin ve onun kahraman evlâtlarından oluşan büyük ordumuzun vicdanında, akıl ve şuurunda kurulmuş olan Cumhuriyetimizin ve milletin ruhundan mülhem prensiplerimizin, bir vücudun ortadan kaldırılması ile bozulabileceği fikrinde bulunanlar, çok zayıf dimağlı (zihinli) bedbahtlardır (talihsizlerdir). Bu gibi bedbahtların, Cumhuriyetim adalet ve kudret pençesinde lâyık oldukları muameleye maruz kalmaktan başka nasipleri olamaz. Benim naçiz (değersiz) vücudum, bir gün elbet toprak olacaktir; fakat, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet (sonsuza değin) yaşayacaktır. Ve Türk milleti emniyet ve saadetinin kefili olan prensiplerle, medeniyet yolunda, tereddütsüz yürümeye devam edecektir.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 189.)
5. Serbest Cumhuriyet Fırkası
1925’te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasından 1930’a kadar tek partili yönetim devam etti. 1929’da başlayan ve kısa sürede ülkemizi de etkileyen Dünya Ekonomik Bunalımı halkın hükümete eleştirilerinin artmasına neden olmuştu. Mustafa Kemal de yurt gezisinde halkın sorunlarını yakından görmüştü. Meclis’te bazı milletvekilleri de Cumhuriyet Halk Fırkasının, ekonomi politikalarını eleştiriyor, liberal ekonomik sisteme geçilmesi gerektiğini söylüyorlardı. Mustafa Kemal hükümetin politikalarını denetleyecek, alternatif politikalar üretecek bir partinin kurulması için harekete geçti. Eski arkadaşlarından deneyimli devlet adamı ve Paris Büyükelçisi Fethi Bey’den yeni bir parti kurmasını istedi ve Fethi Bey’e bu konuda şunları söyledi:
“Memlekette muhalif bir fırka teşkil etmek lazımdır. Böyle bir fırka vücuda gelirse Meclis’te münakaşa daha serbest olur. Mesela siz böyle bir fırkanın başına geçerseniz bildiklerinizi serbestçe Meclis’te söylersiniz; bu suretle tatbikatta görülen birçok hataların önü alınmış olur.
Bu fırkalar benim iki evladım gibi olacak ve ben sizin babanız olacağım. Bir baba iki öz evladına nasıl eşit muamelede buluyorsa ben de aynı şekilde bu iki firkaya muamele edeceğim. Bundan emin olunuz. Bu teşebbüs memleket için çok hayırlı neticeler verecektir.” [Osman Okyar, Mehmet Seyitdanlıoğlu, Fethi Okyar’ın Anıları, s. 96,111. (Düzenlenmiştir.)]
Mustafa Kemal, Serbest Cumhuriyet Fırkasından ülkeye nasıl bir yarar beklemektedir?
- Cevap: Mustafa Kemal, Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasıyla Meclis’te muhalefetin oluşmasını ve politika tartışmalarının daha serbest bir şekilde yapılmasını amaçlamıştır. Bu fırkanın, hükümetin politikalarını denetlemesi ve alternatif politikalar üretmesi gerektiğini düşünmüştür. Böylece farklı görüşlerin ifade edilmesiyle hataların daha kolay tespit edilip düzeltilmesini beklemiştir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap