Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 143

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 143

Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyarak metinin altındaki soruları cevaplayınız.

Mecliste Mustafa Kemal Paşa’nın hazırladığı listeden seçilmekle birlikte gerek saltanatın gerekse hilafetin kaldırılması sürecinde rahatsızlıklarını dile getiren belli bir kesim vardı. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu görüşmeleri sırasında belirginleşen muhalefet ikinci dönemin ikinci toplantı yılında başta mübadele, imar ve iskân ve yabancı okullar konusunda hükümeti zorlayacak düzeye gelmişti.

5 Kasım 1924 Mübadele imar ve iskân Vekili hakkında verilen gensorunun hükümet hakkında bir güvenoyuna dönüşmesi üzerine hükümet güvenoyu almış ancak partiden istifalar da başlamıştı. Muhalefet 17 Kasım 1924 tarihinde Kâzım Karabekir Paşa’nın başkanlığında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurulmasıyla resmi bir nitelik kazandı. Ali Fuat, Refet, Cafer Tayyar Paşalar, Rauf, Dr. Adnan (Adıvar), Feridun Fikri Beyler gibi tanınmış kişiler de kurucu olarak partide yer alıyorlardı. Cumhuriyet Halk Fırkasından ayrılan 32 milletvekilinden 28’i yeni partiye katılmıştı. Amaçlarını iktidarı denetlemek olarak açıklayan, her türlü güdüme karşı olduklarını belirten yeni parti yöneticileri dini inanç ve görüşlere saygılı olduklarının altını çiziyorlardı. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, yerinden yönetim ilkesini destekleyen, liberal, demokratik ilkeleri öne çıkaran programıyla dikkat çekiyordu. Diğer yandan tek dereceli seçim, anayasa değişiklikleri için kamuoyu yoklaması, cumhurbaşkanının tarafsızlığı gibi konularda beklentilerini ve mevcut uygulamaya eleştirilerini ortaya koymuşlardı.
[Cemil Öztürk (Editör), İmparatorluktan UIus Devlete Türk İnkılap Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti, s.183-184 (Düzenlenmiştir.)]

1. Mecliste muhalefetin oluşmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Mecliste muhalefetin oluşmasının nedenleri, saltanat ve hilafetin kaldırılması sürecindeki rahatsızlıklar, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu görüşmeleri sırasında ortaya çıkan muhalefetin güçlenmesi, mübadele, imar ve iskân politikaları ile yabancı okullar konularında hükümete yönelik eleştirilerdir.

2. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının başlıca amaçları nelerdir?

  • Cevap: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının başlıca amaçları, iktidarı denetlemek, her türlü güdüme karşı çıkmak, dini inanç ve görüşlere saygılı olmak, yerinden yönetim ilkesini desteklemek, liberal ve demokratik ilkeleri öne çıkarmak, tek dereceli seçim, anayasa değişiklikleri için kamuoyu yoklaması, cumhurbaşkanının tarafsızlığı gibi konularda beklentilerini ve eleştirilerini dile getirmektir.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 143 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!