Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 141

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 141

1. I. ve II. Meclis’in Özellikleri

İtilaf Devletlerinin 16 Mart 1920’de İstanbul’u resmen işgali üzerine Mustafa Kemal Ankara’da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanacağını bildirmişti. Mebusan Meclisinde görev yapan ve Ankara’ya gelen vekillerin de Meclis’e katılabileceğini belirtmişti. Büyük Millet Meclisi için ülkede seçimler yapıldı. Böylece Büyük Millet Meclisi hem yeni seçilen hem de Mebusan Meclisinden katılan üyelerle toplandı. I. Meclis’te ülkenin işgalini önlemek amacıyla bir araya gelmiş birbirinden farklı düşünce ve yapıda milletvekilleri bulunuyordu. Farklı düşüncelere rağmen I. Meclis’te siyasi parti kurulması söz konusu olmamıştı. Fakat Mecliste farklı gruplar ortaya çıktı. Bu grupların başlıcaları Tesanüt Grubu, İstiklâl Grubu, Müda- faa-i Hukuk Zümresi, Halk Zümresi ve Islahat Grubu idi. Bu gruplar I. Meclis’teki demokratik yapıyı ortaya koymaktaydı. 1 Nisan 1923’te milletvekili seçimlerinin yenilenmesi kararı alındı. Yapılan seçimleri çok büyük oranda Müdafaa-i Hukuk grubu milletvekilleri kazandı. Böylece II. TBMM çalışmalarına başladı. II. TBMM’nin ilk faaliyetlerinden biri 23 Ağustos 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı onaylamak oldu. 1946 yılına kadar milletvekili seçimlerinde iki dereceli seçim sistemi uygulandı. Bu sisteme göre önce halk yani ilk seçmenler ikinci seçmenleri, ikinci seçmenler de milletvekillerini oy kullanarak belirliyorlardı.

2. Cumhuriyet Halk Fırkası

Millî Mücadele’nin kazanılmasından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüş ayrılıkları artmıştı. Meclis’te iki grup ortaya çıkmıştı. Mustafa Kemal’in etrafında toplanan ve Müdafaa-i Hukuk Grubu olarak adlandırılan mebuslara “Birinci Grup” da deniyordu. Bu gruba muhalif olanlara da “İkinci Grup” denilmekteydi. Birinci gruptaki milletvekilleri, inkılapların hızla gerçekleştirilmesini istiyorlardı. Mustafa Kemal, gerçekleştirmek istediği inkılapları belli bir program içinde yapabilmek için Halk Fırkası adında bir parti kuracağını duyurdu (6 Aralık 1922). 8 Nisan 1923’te kurulacak partinin esasları dokuz madde hâlinde ilan edildi. Bu esaslardan bazıları şunlardır:

• Egemenlik milletindir.
• Türkiye Büyük Millet Meclisinin üstünde hiçbir kuvvet yoktur.
• Bütün kanunların yapılmasında ve uygulanmasında millî egemenlik esasları içinde çalışılacaktır.
• Saltanatın kaldırılması hakkındaki karar, değişmez ilkedir.

Bu ilkeler etrafında, 9 Eylül 1923’te Mustafa Kemal’in genel başkanlığını üstlendiği Halk Fırkası (Görsel 4.1) kuruldu. 10 Kasım 1924’te partinin adı, Cumhuriyet Halk Fırkası olarak değiştirildi.

Cumhuriyet Halk Fırkası 1927 yılında toplanan kurultayında cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık ve laiklik ilkelerini partinin ana ilkeleri olarak kabul etti. 1931’deki kurultayda bu ilkelere devletçilik ve inkılapçılık da eklendi. Bu ilkeler, 1937’de Anayasa’ya konularak Türk Devleti’nin temel ilkeleri olarak benimsendi. Cumhuriyet Halk Fırkası 1950 yılında yapılan genel seçimlere kadar iktidarda kaldı.

Mustafa Kemal kurduğu partiye neden “Halk Partisi” ismini vermiştir? Tartışınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal partiye “Halk Partisi” ismini, halkın egemenliğini ve doğrudan katılımını vurgulamak için verdi.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 141 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!