“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 133
Millî kültürün başlıca öğelerinden biri dildir. Türkçeyi korumak ve doğru kullanmak sorumluluklarımızdandır. Atatürk, millî bilincin yaşayabilmesi için Türk dilinin önemine dikkatine çekmiş ve dilin zenginliklerini ortaya çıkarmak ve dilimizi korumak için Türk Dili Tetkik Cemiyetinin kurulmasını sağlamıştır. Bağımsız olmayan bir devletin vatandaşları özgür olamaz.
Bağımsızlık ve özgürlük Türk milletinin başlıca karakteridir.
Atatürk (Görsel 3.31) Türk milletinin onurlu bir millet olarak yaşayabilmesinin ancak tam bağımsızlık ilkesiyle mümkün olduğunu belirtmiştir. Atatürk’ün tam bağımsızlık anlayışı siyasi, askerî, hukuki, kültürel ve ekonomik bağımsızlığı kapsamaktadır. Atatürk bağımsızlığın önemini şu sözlerle dile getirmiştir:
“Ben yaşayabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım! Bu sebeple millî bağımsızlık, bence bir hayat meselesidir.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 476.)
Cumhuriyetçilik ilkesi millî egemenlik esasının bir sonucudur. Egemenliğin millete ait olması demek olan millî egemenlik, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dayanağıdır. Atatürk, millet iradesine dayalı bir yönetim kurmak için Millî Mücadele’yi gerçekleştirmiştir. TBMM’nin açılması ve daha sonra gerçekleştirilen birçok inkılap millî egemenliği daha da güçlendirmek için yapılmıştır. Atatürk millî egemenliğin önemini şu sözleriyle ifade etmiştir:
“Bütün dünya bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve varlığıdır.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 146)
Atatürk Türk milletine çağdaş uygarlıklar seviyesi üstüne çıkmayı hedef olarak göstermiştir. Türk milletinin medeni dünyada hak ettiği yeri alması için Atatürk ilke ve inkılaplarının gösterdiği yolda aklın ve bilimin ışığında çalışmayı sürdürmesi gerekmektedir.
Atatürkçü düşünce sistemi, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma yolunda millî kültürün korunmasını ve geliştirilmesini öngörür. Yabancı kültürlerden etkilenmek, millî bilinçten uzaklaşmaya neden olabileceği gibi Bati uygarlığını taklide de neden olabilir. Bu gerçeği Atatürk şöyle ifade etmiştir:
Etkinlik
Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esaslarla ilgili Atatürk’e ait sözler bularak bir afiş hazırlayınız. Çalışmanızda…genel ağ adresinden yararlanabilirsiniz.
- Cevap: Aşağıdaki esasları alarak sizler afişinizi hazırlayabilirsiniz.
Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esaslarına dair bazı önemli sözleri şunlardır:
- “Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.”
- “Türk milleti, medeni cesareti ve feragatı sayesinde, tarih boyunca yüce medeniyetlere ulaşmış bir millettir.”
- “Hiçbir millet, benim milletim kadar medeni ve muasır olamaz.”
- “Asıl olan, yüksek medeniyet seviyelerine ulaşmaktır. Bu seviyelere ulaşmak için de önce en büyük savaşı, yoksulluk savaşını vermek gerekmektedir.”
- “Bir ulus, sıhhat, sanat ve ilim yoluyla yüksek medeniyet mertebesine yükselir.”
- “İlerlemenin, bilimin ve aydınlanmanın yolunu açmalıyız. Cehalet ve bağnazlık toplumumuzu geri bırakan en büyük düşmandır.”
- “Türkiye Cumhuriyeti, şuurunda ve ferasetinde yüksek bir millet olarak büyümek ve yükselmek mecburiyetindedir.”
Bu sözler, Atatürk’ün Türkiye’yi çağdaşlaştırma ve modernleştirme çabalarının temel prensiplerini yansıtan önemli ifadelerdir. Bu ilke ve inkılaplar, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarından biri olarak kabul edilir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap