Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 129

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 129

3. Ticaret ve Sanayi Alanlarında Yapılan Çalışmalar

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde sanayi ve ticaret büyük oranda azınlıkların ve yabancıların elindeydi. Kapitülasyonlar nedeniyle ülke ticaretinde Türklerin etkinliği azalmıştı. Türkiye’de büyük sanayi tesisi son derece azdı. Üretim genellikle küçük atölyelerde ve imalathanelerde gerçekleştiriliyordu. Çimento, şeker, kumaş gibi halkın ihtiyaç duyduğu birçok ürün dışardan alınıyordu. Türkiye’nin ticaret ve sanayi alanlarında gelişmesi için birçok çalışma yapıldı. Yabancı şirketlerin işletmelerinin birçoğu satın alınarak millîleştirildi. Böylece millî ekonomi yönünde önemli bir adım atıldı ve ülkenin dışa bağımlılığı azaltıldı (Görsel 3.26). Tüccarlara ihtiyaç duydukları krediyi sağlamak için 1924’te Atatürk’ün de hissedarı olduğu Türkiye İş Bankası kuruldu. Bu bankanın ardından 1925’te Sanayi ve Maadin Bankası, 1930’da Merkez Bankası, 1933’te Sümerbank, 1935’te Etibank kuruldu. İzmir’de toplanan Türkiye İktisat Kongresi’nde özel sektörü destekleme kararı alınmıştı. Bu doğrultuda 1927’de Teşvik-i Sanayi Kanunu kabul edildi. Devlet bu kanunla özel sektöre ucuz arsa, uzun vadeli kredi, vergi indirimi gibi teşviklerle destek oldu. Ancak bu teşviklere rağmen özel girişimin yatırımları istenilen seviyede gerçekleşmedi. Yeteri kadar sermaye birikiminin olmaması, teknoloji ve bilgi yetersizliği gibi sorunlar, sanayinin beklenen gelişmeyi göstermesini önledi. Bu nedenle 1930’dan sonra ekonomide devletçilik ilkesi hayata geçirildi. Devletçilik anlayışının benimsenmesinde Teşvik-i Sanayi Kanunu’ndan beklenen faydanın sağlanamamasının yanında 1929’da ABD’de başlayan Dünya Ekonomik Bunalımı’nın da etkisi oldu. Dünya Ekonomik Bunalımı’nın sonucu dünya genelinde ticaret azalırken birçok ürünün fiyat düştü. Sanayi tesisleri kapanırken çok sayıda insan işsiz kaldı. Türkiye de bu gelişmelerden olumsuz etkilendi ve ihracat azalırken başlıca ihraç ürünümüz olan tarım ürünlerinin fiyat düştü.

Devletçilik ilkesi özel girişimcilerin gerçekleştiremeyeceği alanlarda devletin birtakım kuruluşlar kurarak sanayiyi doğrudan desteklemesidir. Devletçilik ilkesinin uygulanması ile planlı ekonomiye geçildi. İlk beş yıllık sanayi planı 1933’te hazırlanarak ertesi yıl uygulamaya konuldu. Bu plan doğrultusunda dokuma, maden, kâğıt, kimya, demir-çelik, cam ve seramik alanında fabrikalar açıldı. Kamu İktisadi Teşekkülleri kuruldu. Ancak ikinci beş yıllık kalkınma planı II. Dünya Savaşı nedeniyle uygulanamadı. Ticaret ve sanayi alanlarında yapılan çalışmalar milliyetçilik ve devletçilik ilkeleri ile ilişkilidir.

4. Denizcilik Alanında Yapılan Çalışmalar

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde denizlerde yolcu ve yük taşıma işi kapitülasyonlar nedeniyle yabancılara ait gemilerle yapılıyordu. Limanların işletmesi de yabancıların elindeydi. Bu duruma son vermek için işletme hakkı yabancıların elinde bulunan limanlarımız satın alınarak millîleştirildi. 1 Temmuz 1926’da kabul edilen Kabotaj Kanunu ile denizlerimizde ve kendi limanlarımız arasında yük ve yolcu taşıma hakkı, Türk denizcilerine ve Türk bayrağı taşıyan gemilere tanındı. Milliyetçilik ilkesi doğrultusunda kabul edilen bu kanun ile Türkiye kendi sularında bağımsızlığını kazandı. 1 Temmuz günü Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı (Görsel 3.27). Denizcilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla Denizbank kuruldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 129 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!