Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 126

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 126

5. Kadınlara Verilen Haklar

Türk kadını tarih boyunca siyasi, sosyal ve ekonomik hayatta önemli roller üstlenmiş, Millî Mücadele’de erkeklerle birlikte vatan savunmasında görev almıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra kadına toplumda hak ettiği yerin verilmesi ve kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmalarının sağlanması ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldı. 1924 Anayasası ile kız ve erkek öğrenciler için ilköğretim zorunlu hâle getirildi ve Harp Okulu dışında tüm okullarda eğitim alabilmeleri sağlandı. 1927’de yalnızca iki kız teknik öğretim okulu varken 1938-1939 eğitim-öğretim yılında bu sayı 13’e ulaştı. Kadınların okuma yazma oranı hızla artti. Kadınların her alanda kendilerini geliştirmelerine imkân sağlandı.

Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması yönünde en önemli adım, Türk Medeni Kanunu ile atıldı. Türk kadını evlenme, boşanma, miras gibi konularda erkeklerle eşit haklara kavuştu. Kadınlar istedikleri mesleklerde çalışma hakkı elde ettiler. Eğitim alanında elde ettikleri haklarla birlikte kadınlar birçok meslek dalında (Görsel 3.22) kendilerini göstermeye başladı.

Kadın hakları konusunda son adım siyasi haklar alanında oldu. Türk kadını 3 Nisan 1930’da belediye seçimlerine katılma hakkı kazandı. 26 Ekim 1933’te muhtarlık seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. 5 Aralık 1934’te kadınlara milletvekili seçme, seçilme hakkı tanındı. 1935’te yapılan seçimlerde (Görsel 3.23) 18 Türk kadını milletvekili seçildi. Türk kadını siyasi haklarına birçok Avrupa ülkesinden daha önce kavuştu. Kadınlar Fransa’da 1944’te, İtalya’da 1946’da, Yunanistan’da 1952’de ve İsviçre’de 1971’de milletvekili seçilme hakkı elde ettiler. Dünyada ise kadınlar ilk olarak 1893’te Yeni Zelanda’da oy kullanma hakkı kazandılar. Kadınlar elde etkileri siyasi haklar sayesinde erkeklerle eşit hâle geldi, böylece halkçılık ve cumhuriyetçilik ilkeleri doğrultusunda önemli bir ilerleme kaydedildi.

Etkinlik

Ülkemizde ilk kadın milletvekilleri, belediye başkanları ya da muhtarlardan birinin yaşamı ile ilgili araştırma yaparak elde ettiğiniz bilgileri aşağıya yazınız ve sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:

Türkan Örs Baştuğ

  • Yaşamı: 1915’te İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1935 genel seçimlerinde 20 yaşında iken TBMM’ye girdi ve bu özelliği ile Türkiye’nin en genç milletvekili olmuştur.
  • Siyasi Kariyeri: Türkan Örs Baştuğ, 1935 yılında gerçekleştirilen seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Ankara milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Bu seçimde toplam 17 kadın milletvekili meclise girdi. Bu kadınlar, TBMM’deki ilk kadın milletvekilleri oldular.
  • Katıldığı Komiteler ve Faaliyetleri: TBMM’de Kadınların Hakları İzleme Komitesi ve Sosyal İşler Komitesi’nde yer aldı. Özellikle kadın hakları ve eşitlik konularında aktif olarak çalıştı.
  • Özel Hayatı: Siyasi kariyerinin ardından özel hayatına çekildi. 1993 yılında öldü.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!